De 'asielbus' blijft de komende vier jaar rijden: 'We zijn heel tevreden'

De halte van de 'asielbus' richting het azc in Ter Apel
De halte van de 'asielbus' richting het azc in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
De speciale bus voor asielzoekers tussen het aanmeldcentrum in Ter Apel en station Emmen, blijft de komende vier jaar rijden. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.
De pendelbus voor asielzoekers, ook wel de 'asielbus' genoemd, rijdt sinds 2019 en heeft als doel de overlast te verminderen en de veiligheid te vergroten op de reguliere buslijn, lijn 73. Asielzoekers worden gestimuleerd om deze bus te nemen in plaats van de bussen van Qbuzz. De kosten zijn ongeveer hetzelfde.
Het ministerie stelt nu geld beschikbaar om de bus tot in ieder geval 2026 te laten rijden. Drenthe Tours blijft dit jaar de ritten uitvoeren, maar voor volgend jaar komt er een aanbestedingstraject.
Om het helemaal af te dichten, is met name permanent toezicht op station Emmen nodig
FNV-vakbondsbestuurder Edwin Kuiper

Veiligheid van Qbuzz-chauffeurs

Zo'n half jaar geleden was er veel te doen om de veiligheid van de buschauffeurs in de bussen van Qbuzz rondom Ter Apel. De chauffeurs staakten meermaals en eisten extra maatregelen bij voormalig staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol (VVD). Zij ging tweemaal in gesprek met de chauffeurs.
FNV-vakbondsbestuurder Edwin Kuiper stelt dat de chauffeurs blij zijn met de verlenging voor de komende vier jaar: 'Dit biedt perspectief. Er is nu uitzicht op de permanente inzet van de pendelbus', zegt Kuiper. Het is één van de maatregelen waarvoor de buschauffeurs destijds hebben gepleit.
'Als je kijkt naar waar we vorig jaar stonden en waar we nu staan, dan zijn er best een aantal maatregelen genomen waar wij tevreden mee zijn', concludeert Kuiper. 'Bijvoorbeeld de inzet van een gastheer en gastvrouw op station Emmen. Daarnaast wilden we meer toezicht bij de instaphalte in Ter Apel. Daar lijkt ook perspectief in te zitten.'
Toch zijn de chauffeurs nog niet helemaal content, zegt Kuiper. 'Om het helemaal af te dichten zijn nog een paar stappen nodig, met name permanent toezicht op station Emmen.'

Maatregel blijft tijdelijk

Het ministerie benadrukt overigens dat de pendelbus nog steeds een tijdelijke maatregel is en dat er 'structurele oplossingen komen voor het overlastprobleem'. Daarmee doelt het ministerie op de groep die de overlast veroorzaakt: een groep asielzoekers uit veilige landen.