Oproep aan informateur: ‘CDA in Knoalster coalitie geen vanzelfsprekendheid’

Een bord met verkiezingsposters in de gemeente Stadskanaal
Een bord met verkiezingsposters in de gemeente Stadskanaal © Sander Slager/RTV Noord
Het moet geen abc’tje zijn dat het CDA ook de komende periode deel uitmaakt van de coalitie in de gemeente Stadskanaal. Grote winnaar Lokaal Betrokken, de Partij van de Arbeid, SP, GemeenteBelangen en D66 willen het liefst een college zonder het CDA.
Voor de ChristenUnie, met vijf zetels opnieuw de grootste partij, is het CDA juist ‘een logische partner’, zo concludeert raadslid Ingrid Sterenborg tijdens het duidingsdebat onder toeziend oog van informateur Bert Nederveen.
‘We willen een stabiel en daadkrachtig bestuur’, zegt Sterenborg. De ChristenUnie zegt met het CDA en ook de VVD goed te hebben samengewerkt de afgelopen jaren. Door het zetelverlies van het CDA verliezen deze drie partijen hun meerderheid en is een vierde partij nodig.

Grote winnaar heeft eigen voorkeur

Voor grote winnaar Lokaal Betrokken, van één naar drie zetels, is deelname van het CDA geen vanzelfsprekendheid. ‘Onze voorkeur gaat uit naar een coalitie met de ChristenUnie, Lokaal Betrokken, PvdA en een vierde partij die ook vindt dat het roer om moet’, zegt fractieleider Jur Mellies. ‘Een coalitie moet een afspiegeling zijn van de verkiezingsuitslag.’ Het CDA, dat één zetel verloren heeft, moet volgens Mellies niet in beeld komen.
De Partij van de Arbeid, SP, GemeenteBelangen en D66 denken er net zo over. De PvdA wil niet als vierde partij aanschuiven bij CU, CDA en VVD. ‘Maar we staan wél open voor andere samenstellingen van het college’, stelt fractievoorzitter Grietje Schipper. GemeenteBelangen, SP en D66 opteren voor een college met de ChristenUnie, Lokaal Betrokken, PvdA en VVD.

'Besturen kan met iedere partij'

De VVD wil juist verder met de ChristenUnie en het CDA. ‘Waarbij we zeker niet zullen tekenen bij het kruisje’, zegt fractieleider Hans Klopstra. De VVD nodigt andere partijen uit om hun afwijzende houding richting het CDA te laten varen. Zelf geeft Klopstra aan open te staan voor elke partij. ‘We sluiten niemand uit, we hebben de afgelopen periode ook twee jaar goed samengewerkt met de SP. Besturen gaat ons met elke partij lukken.’
Met deze informatie mag informateur Bert Nederveen aan de slag. Grootste inhoudelijke punten: Stadskanaal moet weer financieel stabiel worden. Ook de trein tussen Veendam en Stadskanaal moet prominent op de agenda blijven staan. De raadsleden in Stadskanaal zijn geschrokken van de berichtgeving rond de vertraging van de bouw van het hoofdstation in Groningen. Mocht dat tot extra kosten leiden, dan kan dat gevolgen hebben voor de trein. Een nieuw college moet erop toezien dat dit wordt voorkomen. ‘De trein moet er gewoon komen. Afspraak is afspraak’, vat Klopstra de gevoelens hierover samen.