UMCG zoekt 600 vrijwilligers voor testen boosterprik met nieuw vaccin

Een vaccinatie
Een vaccinatie © ANP
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zoekt zeshonderd vrijwilligers om een boosterprik van een nieuw vaccin tegen het coronavirus te testen. Het gaat om het kandidaat-vaccin AKS-452 van het bedrijf Akston Biosciences uit de Verenigde Staten.
Eerder deed het UMCG al onderzoek naar de werking van het vaccin bij ongevaccineerde vrijwilligers. Volgens het ziekenhuis waren de uitkomsten van deze studie gunstig.
'Het vaccin bleek veilig en kan een zeer goede bescherming bieden tegen het coronavirus. In laboratoriumonderzoek bleek ook dat de antistoffen die aangemaakt worden door de deelnemers na vaccinatie met het Akston-vaccin beschermen tegen de omikronvariant', zegt het UMCG.

Reactie bij gevaccineerden

Het doel van de nieuwe studie is om de reactie van het immuunsysteem op een boosterprik te onderzoeken bij mensen die al gevaccineerd zijn met Pfizer, Moderna, Janssen of AstraZeneca. 'Verder onderzoeken we of mensen langdurig effectief beschermd kunnen worden tegen nieuwe varianten van het coronavirus, om periodieke vaccinatie te voorkomen', aldus het ziekenhuis.
Voor de studie zoekt het UMCG zeshonderd gezonde vrijwilligers van 18 tot 85 jaar oud. Zij moeten minimaal drie maanden geleden hun laatste vaccinatie (geen boosterprik) hebben gehad. Het onderzoek levert deelnemers 500 euro op.

Geen mRNA-vaccin

In het vaccin van Akston Biosciences wordt geen gebruik gemaakt van genetisch materiaal. Het is dus geen mRNA-vaccin, zoals Pfizer en Moderna.
Het Akston-vaccin is opgebouwd uit een gedeelte van het coronavirus, het zogeheten spike-eiwit, dat samengevoegd is met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. Volgens het UMCG zou dit type vaccin in de toekomst ook gebruikt kunnen worden om voor andere virussen vaccins te ontwikkelen.

Koeling niet nodig

Een belangrijk voordeel van het nieuwe vaccin is dat het zonder koeling te transporteren is naar andere werelddelen. Bij de huidige geregistreerde vaccins moet dit nog gebeuren met bewaartemperaturen van -80 graden.