'Het is best pittig om de Afghaanse kinderen te laten gaan, we hebben net wat opgebouwd'

Afghaanse kinderen spelen op het terrein van de kazerne in Zoutkamp
Afghaanse kinderen spelen op het terrein van de kazerne in Zoutkamp © Kees van de Veen/ANP/Hollandse Hoogte
Sinds enkele maanden gaan de Afghaanse kinderen die in de noodopvang voor asielzoekers zitten naar school in Uithuizen. Maar de evacués moeten de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp per 1 mei verlaten. De kinderen moeten daardoor ook van school wisselen.
Defensie heeft de kazerne bij het oefenterrein De Marnewaard weer nodig voor militaire oefeningen. Momenteel verblijven daar nog ongeveer 450 evacués. Dagelijks gaan 160 kinderen met de bus naar Uithuizen waar zowel basis als voortgezet onderwijs wordt gegeven. Kinderen tussen de vier en achttien jaar zitten er samen in één gebouw, in een school die tot voor kort leegstond.

Teleurstellend, maar wel hoop

'We hebben net wat opgebouwd en het gaat nu goed. Dat de kinderen nu alweer weggaan is best pittig', zegt Siebrig Bisschop, directeur van School Afghaanse Kinderen. 'We hebben heel hard gewerkt om een goede school neer te zetten voor deze kinderen. Dat het zeer waarschijnlijk nu ophoudt, is zeer teleurstellend.'
Twee meisjes buigen zich over de leerstof
Twee meisjes buigen zich over de leerstof © Joyce Kranenborg/RTV Noord (archief)
De leerkrachten hebben de hoop dat de kinderen ergens anders in de buurt opgevangen kunnen worden en dat ze toch nog naar de school in Uithuizen kunnen afreizen.
'We draaien eindelijk een beetje en hebben hard gewerkt om deze school voor de Afghaanse kinderen neer te zetten. Het onderwijs geven gaat goed en de kinderen pikken het Nederlands goed op. Ik hoorde laatst een van de kinderen in correct Nederlands aan de juf vragen of ze de puntenslijper mocht gebruiken. Dat is echt een geniet-momentje', vertelt Bisschop.
Afghaanse kinderen moeten weg uit Zoutkamp en dus ook van school wisselen

Toch een domper

Dat de noodopvang in Zoutkamp tijdelijk was, wisten de mensen. 'Tuurlijk hielden we hier rekening mee. Maar we hadden verwacht dat ze toch wat langer konden blijven. Het blijft dubbel én zwaar dat de kinderen weggaan', zegt Bisschop.
Zowel het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) als de gemeente Het Hogeland liet deze week weten dat het nog niet duidelijk is waar de Afghanen volgende maand worden ondergebracht. 'Die onzekerheid is voor de kinderen wel heel jammer.'
'De kinderen vinden het natuurlijk niet leuk dat ze naar een andere plek moeten. Die hebben al heel wat meegemaakt in hun thuisland en zijn nu in afwachting van wat komen gaat. Dat gaat ook ons aan het hart', aldus Bisschop.