'Meesterverkoper' Gerda Meijer wil jongeren inspireren voor het slagersvak: 'Meer dan alleen varkens doden'

Slager Gerda Meijer
Slager Gerda Meijer © RTV Noord/Derk Bosscher
Gerda Meijer van slagerij Hemmen uit Onstwedde is nu ruim twee jaar zogeheten meesterverkoper in de slagersbranche. Ze wil haar enthousiasme voor het slagersvak graag doorgeven aan jongeren, maar door de coronapandemie is dat naar eigen zeggen nog niet echt gelukt.
Daar hoopt ze verandering in te brengen. Zo verzorgt ze deze week tijdens de Week van de Slager gastlessen waarin ze samen met leerlingen kookt en maaltijden bereidt.
'Ik wil deze titel graag uitdragen aan jongeren: dat een slager niet alleen varkens doodt en met bloed en vlees aan het werk is, maar dat er genoeg andere dingen zijn. Zoals catering die in ontwikkeling is en de kant-en-klaarmaaltijden. Daar zijn jongen vaak wel voor te paaien.'
Derk Bosscher ging langs bij de meesterverkoper in Onstwedde:
Slager Gerda Meijer is eerste vrouwelijke 'meesterverkoper'

Uitblinker in de slagerswereld

Tijdens de Week van de Slager staat het ambachtelijke en ondernemende beroep van de slager centraal. Zelf is Meijer op haar zestiende het vak in gegaan. In januari 2020 werd ze als eerste vrouw geïnaugureerd als meesterverkoper, maar wat houdt dat precies in?
'Die titel houd ik levenslang. Ik heb laten zien dat ik mijn vak goed beheers en in de slagerswereld uitblink. En dat probeer ik uit te dragen. Ik vind het ook mooi dat ik de eerste vrouw ben met deze titel en dat wil ik ook graag uitdragen aan jongeren.'
OOG TV vroeg mensen in Stad naar hun vleesconsumptie:
Hoe is het met de vleesconsumptie van Stadjers?

Trots op haar 'schoetje'

Meijer, die bewezen heeft het slagersambacht op excellent niveau te beheersen, blijft nuchter onder haar benoeming als meesterverkoper. 'Hier in de omgeving ben ik natuurlijk gewoon Gerda Meijer. Maar als ik ergens heen bel in de slagerswereld, ben ik wel een bekend iemand. Daar word ik een beetje verlegen van, hoor. Maar ik ben wel trots dat ik dit schoetje mag dragen', zegt ze wijzend naar haar schort waar 'meesterverkoper' op staat.