Onderzoek is positief: krijgt Groningen z'n eigen VAM-berg?

Lonneke Uneken viert haar eerste profzege op de top van de VAM-berg
Lonneke Uneken viert haar eerste profzege op de top van de VAM-berg © Karin Mulder/RTV Drenthe
De kans bestaat dat er in de toekomst een soortgelijke VAM-berg in Groningen verrijst. Een onderzoek naar de ombouw van een voormalige vuilstortplaats tot klimheuvel voor fietsers en wandelaars is positief gestemd.
Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) is blij met de onderzoeksresultaten, maar houdt nog een flinke slag om de arm. Uit het onderzoek blijkt dat de ombouw van een voormalige vuilstortplaats tot sport- en recreatievoorziening tussen de 2 en 5 miljoen euro gaat kosten.

Twee locaties in beeld

Het onderzoek richt zich op twee mogelijke locaties: de voormalige vuilstortplaats in Usquert en de voormalige stort aan de Langeleegte in Veendam zijn in beeld. Beide locaties zijn geschikt, met name de gemeente Het Hogeland is enthousiast over een fietsberg binnen haar gemeentegrenzen.
‘We hebben onderzocht in hoeverre je net zoals in Drenthe een fietsberg kunt creëren en beide bergen zijn geschikt’, zegt Gräper. ‘Het onderzoek is positief: we kunnen het aanleggen, maar als we willen weten hoeveel het precies kost, dan moeten we vervolgonderzoek doen.’

Berg als attractie

Gräper komt met het onderzoek tegemoet aan de wens van een meerderheid in Provinciale Staten. Een motie van D66 en de ChristenUnie wilde weten welke vuilstortplaatsen geschikt zijn en dit onderzoek geeft antwoord op die vraag.
Het idee is afgeleid van het omturnen van de VAM-berg in het Drentse Wijster tot fietsberg. Daar werden de afgelopen twee edities van het NK wielrennen verreden en werd onder meer topwielrenner Mathieu van der Poel gekroond tot winnaar. Het provinciebestuur ziet die ontwikkelingen ook en begrijpt de wens van de partijen.
‘Wat we zien in Drenthe is dat de aanwezigheid van de VAM-berg veel wielrenners uit heel Europa interesseert. Wij als provincie Groningen zijn bezig met de fiets op de kaart te zetten en zo’n berg zou dat als attractie kunnen versterken.’

Volgende coalitieperiode

De kans dat het provinciebestuur er in deze coalitieperiode nog werk van maakt, is klein. Dit college zit er nog tot maart volgend jaar en de provinciebegroting heeft geen miljoenen over voor dit plan. De mogelijkheid bestaat wél dat partijen het richting een volgend provinciebestuur meenemen in de coalitieonderhandelingen.