Subsidie maakt Spinbarg blij: volksverhalen vertellende reuzenoctopus gaat hele Waddenkust langs

Margriet Westerhof van Spinbarg
Margriet Westerhof van Spinbarg © RTV Noord
Productiehuis Spinbarg uit Groningen heeft 130.000 euro van het Waddenfonds gekregen voor de nieuwe rondreizende voorstelling De Kraak. De komende vijf jaar is de voorstelling te zien in theaters, musea of bezoekerscentra langs de Waddenkust, van Noord-Holland tot Denemarken. In juni is de aftrap bij Zeehondencentrum Pieterburen.
'Met de subsidie kunnen we de voorstelling uitvoeren zoals we die hebben bedacht', vertelt Margriet Westerhof van Spinbarg. De Kraak is geen klassieke voorstelling met acteurs op een podium, maar een doorlopende multimedia-voorstelling, waarin muziek, animatie en kunst worden gecombineerd.
'Het gaat eigenlijk om de relatie tussen mens, natuur en de Waddenzee, verteld via oude volksverhalen die zich langs de kust hebben afgespeeld. en die verhalen gaan vaak over relaties' tussen mensen en zeewezens', legt Westerhof uit.

Volksverhalen in een onderzeewereld

Mensen die de voorstelling bezoeken komen min of meer terecht in een verduisterde onderwaterwereld, die bestaat uit verschillende onderdelen in de vorm van tien schelpen. Dankzij de subsidie kan deze installatie worden aangeschaft. In die schelpen kunnen bezoekers verschillende volksverhalen beleven. 'De verhalen worden verteld door een reuzenoctopus die De Kraak heet, dus vandaar de naam van de voorstelling', zegt ze zichtbaar enthousiast.
Met milde ironie vertelt De Kraak hoe de mens al van oudsher met de onstuimige zeenatuur probeert te leven. 'Het staat nog niet helemaal vast, maar als het goed is kan de voorstelling vanaf 16 juli in Pieterburen bezocht worden. De voorstelling is daar dan ongeveer twee maanden te bezoeken', besluit Westerhof.
Volksverhalen vertellende reuzenoctopus gaat hele Waddenkust langs