Noordelijk Scheepvaartmuseum verrast in museumweek met hiphop-optredens: 'Waarom niet?'

Maya Maria repeteert in het Canterhuis van het Noordelijk Scheepvaartmuseum
Maya Maria repeteert in het Canterhuis van het Noordelijk Scheepvaartmuseum © RTV Noord
Het is deze week Nationale Museumweek en ook in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Stad wordt daar bij stilgestaan. Dat gebeurt voor museumbegrippen niet op een bepaald alledaagse wijze: zes dagen lang kunnen bezoekers kijken naar onder meer hiphop-optredens en ritmische literatuurvoordrachten onder de noemer 'Open je wereld'.
'Daar is voor gekozen omdat wij jongere artiesten graag een podium willen bieden', zegt Zakina Muyres van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Mede daarom werkt het museum alweer enige tijd samen met Noordstaat, dat aanstormend talent voor het voetlicht brengt. Tijdens de museumweek treedt tot en met zondag 10 april dagelijks een artiest uit de stal van Noordstaat op, waarbij allerlei verschillende muziekstijlen de revue passeren.

Voorbode

Alexander Moto beet het spits dinsdag af en woensdagavond is het de beurt aan het gelegenheidsduo Cissy Joan en Maya Maria. In de komende dagen is het vervolgens de beurt aan Rommy Gabay, Sacha & Juku, Hoofdletter F en nogmaals Maya Maria. Als het aan het scheepvaartmuseum ligt een voorbode voor nog veel meer optredens die zullen volgen. 'Als wij straks Museum aan de A zijn, bieden wij nog meer podium aan artiesten en toneelvoorstellingen', licht Muyres een lipje van de sluier.

Diversiteit

De optredens vinden stuk voor stuk plaats in het Canterhuis aan de Brugstraat, een pand dat wordt klaargestoomd voor een slavernijtentoonstelling in juni en daardoor nu nog leeg is. Het museum constateerde tevreden dat de combinatie van de bijzondere locatie en het hiphop-optreden van Moto een succesvolle was.
'De reacties waren hartstikke leuk, vooral de diversiteit viel op', zegt Muyres. 'Twee heren gaven gisteravond aan dat ze totaal niet verwacht hadden om een hiphop-optreden voorgeschoteld te krijgen, maar het deed ze denken aan een artiest uit de jaren 60 of 70 en dat zorgde ervoor dat ze toch onder de indruk waren. Grappig om zoiets te horen.'

Raakvlakken

Woensdagavond maakt Cissy Joan haar opwachting en ze ziet daar naar uit. 'Jonge artiesten in een museum? Waarom niet. De museum- en artiestenwereld hebben heel veel binding met elkaar', vindt ze.
'In beide gevallen gaat het om cultuur, een kunstvorm, performance art en beeldende kunst; het zijn allemaal raakvlakken. En ik denk dat deze combinatie ook meer mensen naar een museum kan trekken. Ik heb heel veel zin in mijn optreden, ben benieuwd naar de bezoekers en zal mijn mening via poëzie ten gehore brengen en ik hoop dat men dat zal waarderen.'