Peter Spijkerman stopt als directeur van Nationaal Coördinator Groningen

Peter Spijkerman
Peter Spijkerman © Kees van de Veen/ANP
Peter Spijkerman stopt met ingang van 1 augustus als Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Spijkerman stopt met zijn werk bij de versterkingsorganisatie om meer tijd te hebben voor zijn hobby’s en gezin.
Spijkerman begon eind 2018 als opvolger van Hans Alders bij de NCG. In zijn periode kwam de versterkingsoperatie in publieke handen en nam de NCG de taken over van het Centrum Veilig Wonen. Volgens de NCG heeft Spijkerman ervoor gezorgd dat de bouwcapaciteit is opgeschroefd en de versterkingsoperatie is versneld.

Erg intensief

‘Het is nooit een juist moment om te stoppen in dit werk. Er is namelijk nog heel veel te doen. Het was dan ook geen makkelijke beslissing’, zegt Spijkerman in een eerste reactie.
‘Toch heb ik deze keuze gemaakt. De afgelopen jaren waren erg intensief. Ik wil graag meer tijd besteden aan mijn gezin en mijn hobby’s. Daar komt bij dat ik me altijd heb voorgenomen om vanaf mijn zestigste minder te gaan werken. Dat is, hoe spijtig ook, niet te combineren met de functie van algemeen directeur bij NCG.’
Begin dit jaar gaf Spijkerman zijn organisatie nog een dikke voldoende omdat de gestelde doelen zijn gehaald. Maar, erkende hij, gedupeerden merken daar nog niet genoeg van. ‘Het kan voor de Groninger niet snel genoeg gaan, want ze zitten al heel veel jaren in de ellende en onzekerheid’, zei hij in gesprek met RTV Noord.

Kritiek

De NCG is verantwoordelijk voor het versterken van bijna 14.000 woningen voor 2028. Vorig jaar versterkte de organisatie op de kop af 656 woningen en werden er honderden huizen veilig verklaard.
Maar om de operatie tijdig af te ronden moeten er de komende zeven jaar grofweg 2000 huizen per jaar worden versterkt. Om dat te bereiken heeft de NCG een meerjarenplanning gemaakt. Maar het Staatstoezicht op de Mijnen is kritisch op de snelheid van de versterking en denkt het doel onmogelijk kan worden behaald, tenzij het tempo fors omhoog gaat.
Spijkerman vindt de kritiek van de toezichthouder onterecht en verdedigde zijn planning. De traagheid en vaak niet behaalde resultaten uit het verleden zeggen niets over de toekomst, vindt hij. De meest complexe operaties zijn al klaar, Spijkerman. Daarom verwacht hij een forse stijging van het aantal huizen dat wordt versterkt.

Zoektocht naar opvolger

De NCG valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken. Dat ministerie gaat de komende maanden op zoek naar een opvolger. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw 'respecteert' het vertrek van Spijkerman en is hem 'zeer erkentelijk voor zijn inzet'.
'Hij had met het omvormen van de NCG naar een meer gebiedsgerichte organisatie een uitdagende klus en heeft zich hier met enthousiasme voor ingezet. Altijd met het belang van Groningers in zijn achterhoofd', zegt Vijlbrief.
Spijkerman: ‘De komende maanden zet ik me nog volledig in voor de organisatie en de inwoners van Groningen. Daarna ga ik bekijken wat de toekomst voor mij in petto heeft.’