Zorgen om geplande 18 meter hoge woontoren bij Meerstad: 'Had het niet zo groot verwacht'

Het nieuwe wooncomplex (links) op een ontwerp
Het nieuwe wooncomplex (links) op een ontwerp © Bureau Meerstad
De buurt weet ervan en het staat ook vermeld in het bouwplan van de wijk, maar nu de plaatjes bekend zijn is het toch even slikken voor bewoners van de wijk Tersluis in Meerstad. Een nu nog braakliggend stuk grond wordt het domein van een heuse toren. Vooral de hoogte zorgt voor gefronste gezichten.
Eerlijk is eerlijk: de 18 meter hoge toren kan voor niemand een verrassing zijn. Dat is het op zich ook niet, maar toch ook weer wel. Het zogenoemde beeldkwaliteitplan van de wijk is al in 2016 opgesteld, daarin staat exact beschreven waar de speciale woning komt te staan. Ook valt te lezen dat de toren, die de woning speciaal maakt, maximaal 21 meter hoog kan worden.

Schaduw in de tuin

Sanne Franken woont pal naast het nu nog onbebouwde stuk grond. Ze wist dat er een toren zou komen, maar de hoogte ervan heeft haar totaal verrast. Als ze uit het raam kijkt van haar woonkamer dan verwacht ze niet veel last te hebben van de nog te bouwen toren. Maar wanneer ze in de tuin zit, dan vreest ze wel voor het bouwwerk. Ze verwacht dat haar terras, dat achter in de tuin ligt, in de schaduw komt te liggen.
'Het is nog even afwachten in welke mate natuurlijk. Ik denk niet dat zo'n toren heel veel schaduw gaat geven, maar ik denk wel dat je je af en toe moet verplaatsen.'
De app van onze buurt ontplotfe
Mark Vermeulen - Buurtbewoner
Franken werd dinsdagavond geconfronteerd met de bouwtekeningen van de woontorenwoning. 'Ik wist dat er een toren zou komen, maar had niet gedacht dat het zo groot zou zijn. Ik ben uitgegaan van de informatie die we toentertijd kregen van de makelaar. Die zei dat het niet hoger zou worden dan onze eigen woning. Dat blijkt dus niet zo te zijn.'
Op deze plek moet het complex verrijzen
Op deze plek moet het complex verrijzen © Robert Pastoor/RTV Noord

Andere voorstelling van zaken

Een stukje verderop in de straat woont Mark Vermeulen. Hij verwacht geen nadelige gevolgen zoals schaduw. Toch kan hij zich niet vinden in de totstandkoming van de woning. Zowel hij als Franken geeft aan dat de woning zich qua kleur zou voegen bij de al bestaande woningen. Na het zien van de tekeningen trekken beiden de conclusie dat dat niet het geval is. De toren krijgt een witte steen, die overgaat in groen.
'De app van onze buurt ontplofte', zegt Vermeulen. 'Dat komt omdat de kleur afwijkt van datgene wat ons verteld is en de toren ook best wel hoog is. Men had dit niet verwacht. We wisten in principe dat er een huis met een toren zou komen. Dat zou in dezelfde kleur en stijl als de rest van woningen zijn. We hadden het dus kunnen weten, maar niet dat het er in deze vorm zou komen.'

Volgens de regels

Bureau Meerstad laat weten dat de huidige kleurencombinatie niet afwijkt van datgene wat mogelijk is in de wijk. De gemeente Groningen moet nog een definitief akkoord geven voor de bouw van de woning en er kan nog bezwaar worden gemaakt tegen de bouw. De beoogde woning is overigens al wel verkocht.