'Het woord homo wordt nog steeds als scheldwoord gebruikt'

Lucas en Eden met de regenboogvlag
Lucas en Eden met de regenboogvlag © Remco in 't Hof/RTV Noord
Vwo-leerling Lucas Oldenburger haalde een 10 voor zijn profielwerkstuk. Hij schreef een handboek voor schoolleiders en docenten over hoe om te gaan met LHBTQI+-leerlingen, want er bestaat nog veel onbegrip.
Het profielwerkstuk van Lucas is een voorbeeld voor alle scholen in Nederland, vinden zijn docenten. En ook de minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, is die mening toegedaan. Vorige week had Lucas zelfs nog een onderhoud met de bewindsman.
Zijn handboek voor scholen over hoe om te gaan met LHBTQI+-leerlingen blijkt een schot in de roos. 'Ik merk veel onbegrip bij leerlingen en docenten als het om deze vraagstukken gaat', zegt Lucas. Hij is zelf als meisje geboren, maar is een jongen. Hij weet dus uit ervaring hoe het is als je met genderproblematiek om moet gaan.
Handboek voor docenten over hoe om te gaan met LHBTQI+-leerlingen

Begrip kweken

Hij richtte een jaar geleden een Gender & Sexuality Netwerk (GSA) op: een club mensen die op school begrip wil kweken, informatie wil verstrekken en vooral docenten wil vertellen hoe je met bepaalde situaties om moet gaan. 'En van het een kwam het ander', zegt Lucas. voordat-ie het wist, had hij een handboek geschreven. Daarna rolde het balletje verder en als klap op de vuurpijl wordt zijn boek binnenkort ook nog eens uitgegeven bij een uitgeverij.
Docent Jannemieke de Bruin van het Harens Lyceum herkent de problematiek die in het handboek wordt beschreven. 'Als je in een klas zegt: jongens en meisjes of dames en heren, is de kans groot dat niet iedereen wordt aangesproken en dat een aantal leerlingen zich buitengesloten voelt. Dus dan kun je beter zeggen: lieve mensen of iets dergelijks', stelt ze voor.

'Nog veel werk te verzetten'

Eden Sanders, ook leerling in Haren, noemt zichzelf non-binair als genderexpressie en vindt zich niet in het hokje van man of vrouw passen: 'Er is nog veel werk te verzetten. Zo wordt het woord homo nog steeds als scheldwoord gebruikt', zegt Eden. 'En denk aan genderneutrale kleedhokjes op school, dat zou voor mij perfect zijn. Daar gaan we de komende tijd in het GSA mee aan de slag.'