Plannen voor twee zonneparken in Oldambt: 'Inwoners nauwer betrokken'

Een zonnepark bij Sappemeer
Een zonnepark bij Sappemeer © RTV Noord
Inwoners van de gemeente Oldambt hebben sinds januari twaalf plannen ingediend voor het aanleggen van een zonnepark. Twee van die plannen gaan door naar volgende ronde waarin inwoners volgens de gemeente nauwer worden betrokken bij verdere uitwerking van de plannen.
Het gaat om plannen voor een zonnepark in de Eekerpolder tussen Scheemda en Meeden en een zonnepark naast het Emergobos bij Westerlee.

100 hectare aan zonneparken

'Tot 2030 willen we ongeveer 100 hectare aan zonneparken aanleggen in onze gemeente. Met deze twee initiatieven blijven we binnen deze grens die door de gemeenteraad is gesteld', aldus wethouder Jurrie Nieboer. Volgens de wethouder worden inwoners van de omliggende dorpen nauwer betrokken bij de plannen.
'Daarvoor maken de initiatiefnemers een participatieplan. Hierin wordt nadere invulling gegeven aan wie er wanneer en op welke manier wordt betrokken bij het plan. De bedoeling hiervan is dat iedereen die er straks mee te maken krijgt, de gelegenheid heeft om mee te denken en te praten over het zonnepark. Hierbij gaat het niet alleen om inwoners, maar ook om bedrijven, dorpsbelangenverenigingen, wijkraden en belangenorganisaties. Dat meedenken gaat bijvoorbeeld over de inrichting van het zonnepark, hoe het park wordt afgeschermd en op welke manier de omgeving mee kan profiteren.'

Profiteren van de winst van het zonnepark

Een belangrijke eis aan de plannen is volgens de gemeente dat zonneparken minimaal voor de helft in handen moeten zijn van de omgeving. 'Dat betekent dat inwoners en bedrijven in de buurt van het zonnepark mede-eigenaar worden en dus ook profiteren van de winst van het zonnepark. Dat noemen we lokaal eigenaarschap. Lokaal eigenaarschap kan op verschillende manieren worden ingevuld, bijvoorbeeld via een energiecoöperatie of een gebiedsfonds. Ook dat werken we samen met de initiatiefnemers en de omwonenden uit', aldus Nieboer.

Dollardpolders beschermd

In december liet politiek Oldambt weten dat het zich inzet om de eindeloze vergezichten in polders in het noorden van de gemeente Oldambt te blijven behouden. Een meerderheid staat niet toe dat er zonneparken worden gebouwd in Dollardpolders als de Reiderwolderpolder, de Oostwolderpolder en de Carel Coenraadpolder.