Antikraak-bewoners Gomarus College Zuidhorn mogen twee weken langer blijven

Het Gomarus College in Zuidhorn
Het Gomarus College in Zuidhorn © Jan Been/RTV Noord
De antikraak-bewoners van het Gomarus College in Zuidhorn mogen daar tot 20 april blijven wonen. Die toezegging deed burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier woensdagavond tijdens het raadsoverleg aan de gemeenteraad en de zes overgebleven bewoners.
De inrichting van het gebouw voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen gaat gewoon door. Na 20 april kunnen de vluchtelingen er gehuisvest worden.
Het leegstaande Gomarus College is eigendom van de gemeente Westerkwartier. Via de antikraakorganisatie AdHoc wordt het pand bewoond door aanvankelijk acht jongvolwassenen. Die kregen onlangs te horen dat ze moeten vertrekken om plaats te maken voor de Oekraïners.

Voorstel om te helpen bij de integratie

Twee bewoners hebben inmiddels andere woonruimte gevonden, zes nog niet. Namens hen deed inspreker Mathijs Nieborg een beroep op de gemeenteraad en de burgemeester om te kunnen blijven wonen in het gebouw. Nieborg stelde voor het gebouw te delen met de vluchtelingen en hen te helpen bij hun integratie in ons land.
Burgemeester Van der Tuuk kon instemmen met een langer verblijf van de antikraakbewoners tot 20 april. Volgens Van der Tuuk is dat de uiterste datum, daarna moeten de bewoners vertrekken. De Veiligheidsregio wordt geïnformeerd dat het Gomarus College daarna beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen.