Flets FC Groningen verliest derby van het Noorden

Damil Dankerlui worstelt met een tegenstander
Damil Dankerlui worstelt met een tegenstander © Orange Pictures
FC Groningen wist de lunchwedstrijd tegen sc Heerenveen niet te winnen. De Groningers gingen kleurloos met 3-1 onderuit in het Abe Lenstra stadion.
De ploeg van Danny Buijs kon eigenlijk geen enkele aanspraak maken op de overwinning. De goede vorm van de afgelopen weken bleek zoek. Aanvaller Sydney van Hooijdonk van de Friezen zette de ploeg van Ole Tobiasen twee keer op voorsprong. Een mooi schot van Neraysho Kasanwirjo bracht de FC nog op gelijke hoogte voor rust, maar in de tweede helft waren het vooral de Friezen die door snelle omschakelingen voor gevaar zorgden. Tien minuten voor tijd tekende Sven van Beek voor de 3-1 eindstand.

Blunder Leeuwenburgh

Al vroeg in de wedstrijd kwam de ploeg van Buijs op achterstand. Aan de zijkant van het zestienmetergebied maakte Amin Sarr zich vrij van Mike te Wierik. Doelman Peter Leeuwenburgh kwam onnodig zijn doel uit en greep mis. Sarr mikte in eerste instantie op de paal, waardoor de bal bij Heerenveen-aanvaller Van Hooijdonk terecht kwam. Hij kon de bal in een lege goal schieten: 1-0 voor de Friezen.
Er ging veel mis bij de Groningers in de eerste helft. Er miste vooral overtuiging en FC Groningen liet veel ruimte tussen de linies. Heerenveen heerste derhalve op het middenveld. De spelers uit de Martinistad stonden veel stil en misten echte dreiging naar voren.

Verkeerde been

De ploeg van Tobiasen bleef dreigend. Op een volley van Rami Kaib vanuit de tweede lijn redde Leeuwenburgh nog goed, maar bij de daaropvolgende corner greep de Groninger doelman wederom mis. Bart van Hintum stond op de juiste plek om de kopbal van Van Hooijdonk uit het doel te houden.
Een van de sporadische aanvallen van de Groningers belandde via een tegenstander achter de lijn. Vanuit die corner kreeg Neraysho Kasanwirjo de bal voor zijn voeten op de rand van het zestienmetergebied. Hij kapte de tegenstander uit en hij knalde de bal met zijn verkeerde been tegen de onderkant van lat. Daarmee tekende de middenvelder voor de gelijkmaker.

Andermaal Van Hooijdonk

In eerste instantie leek het dat FC Groningen feller uit de rust was gekomen. De Trots van het Noorden waren balvaster en passes kwamen beter aan. Heerenveen bleef echter gevaarlijk in de counter. Een snelle omschakeling kwam bij Van Hooijdonk terecht. De aanvaller speelde zich à la Dennis Bergkamp knap vrij van verdediger Van Hintum. De aanvaller schoot Heerenveen andermaal op voorsprong.
De aanvaller van Heerenveen bleef constant gevaarlijk Na ruim een uur liep hij vrij op de sluitpost van Groningen af. Maar ditmaal liet Leeuwenburgh zich van zijn beste kant zien. De doelman hield met deze redding FC Groningen in de wedstrijd. Drie wissels aan Groninger zijde moest de wedstrijd omdraaien voor de Groningers. De ingebrachte Delaho Irandust werd direct gevaarlijk. Jørgen Strand Larsen kon de inzet van de invaller net niet binnen glijden.

Geschutter

Het spel bleef kommer en kwel aan Groninger zijde. Gestuntel en geschutter achterin bij de ploeg van Buijs zorgde ervoor dat tien minuten voor tijd Van Beek uit een corner de wedstrijd besliste. In de resterende minuten leek FC Groningen uit het veld geslagen. De Groningers moesten snel op jacht naar de aansluitingstreffer om nog enigszins kans te maken op een punt in Heerenveen. Op een schot op de lat van Laros Duarte na kon de FC geen potten meer breken.
Programma en stand
Door dit verlies tegen SC Heerenveen wordt de strijd om plek acht weer spannend. Groningen blijft voorlopig achtste staan met 36 punten uit 29 wedstrijden. NEC staat tiende met een punt minder en Cambuur staat elfde met 33 punten. NEC verloor zaterdag van Twente en Cambuur speelt zondagmiddag in Arnhem tegen Vitesse. Go Ahead Eagles meldde zich ook in de strijd om de achtste plek. De Deventenaren staan op de negende plek met ook 36 punten.
Volgende week is FC Groningen vrij en de week erop wacht de thuiswedstijd tegen Heracles Almelo. Er wordt dan op zaterdag om 14.30 uur afgetrapt.