COA wil opvang asielzoekers in gemeente Stadskanaal met tien jaar verlengen

Het asielzoekerscentrum in Musselkanaal
Het asielzoekerscentrum in Musselkanaal © Martin Drent/RTV Noord
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil het azc in Musselkanaal zeker tien jaar langer openhouden. Bovendien wil het COA elders in de gemeente Stadskanaal een tweede opvanglocatie realiseren.
Nadat het in 2018 werd gesloten, is het azc in Musselkanaal in 2020 opnieuw in gebruik genomen. De huidige gebruiksovereenkomst met de gemeente loopt in 2023 af. Het COA wil dit contract met tien jaar verlengen.

Opsplitsing in twee kleinere locaties

Het college van B&W wil hiermee instemmen, maar ziet graag dat het azc wordt opgesplitst in twee kleinere locaties, om daarmee de druk op Musselkanaal te verminderen.
In het huidige azc aan de Brink is plaats voor 428 asielzoekers. Omdat het pand verouderd is, wil het COA dit vervangen voor nieuwbouw. De bedoeling is dat dit een opvanglocatie wordt voor ongeveer tweehonderd asielzoekers.

Nieuwe locatie nog niet gevonden

Daarnaast moet er elders in de gemeente een tweede opvanglocatie komen voor nog eens tweehonderd asielzoekers. Beide nieuwe panden worden zo ingericht dat ze ook voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt, als ze voor asielzoekers niet nodig zijn.
Deze tweede locatie moet nog worden gevonden. Vorig jaar oktober meldden het COA en de gemeente dat er asielzoekers zouden worden gehuisvest in vakantiewoningen op Het Pagedal. Maar zij moesten deze mededeling inslikken toen bleek dat de exploitant van het vakantiepark hier geen trek in had.