Technieksector zoekt powervrouwen: 'Mannen kunnen niet aan alle vraag voldoen'

Meiden aan het werk tijdens Girlsday
Meiden aan het werk tijdens Girlsday © RTV Noord
Vijf middelbare scholen in Noord-Groningen hebben donderdag 250 meiden erop uitgestuurd tijdens de zogeheten Girlsday. De tweedejaars leerlingen worden enthousiast gemaakt voor een baan in de techniek, zoals bij TenneT in de Eemshaven.
Zo'n 14 procent van de Nederlandse technici is vrouw. Dat kan zo niet langer, vindt programmaleider Claudia Konert van Girlsday. Daarom bezoeken leerlingen van AOC Terra Winsum, Het Dollard College Woldendorp, Het Hogeland College, Rutger Kopland School en Theda Mansholt College Delfzijl donderdag bedrijven in de provincie zoals Alert, Engie, House of Design, Rottinghuis, TenneT, Stork en bedrijven op het Chemie Park Delfzijl.

Powervrouwen

Leerlingen maken kennis met de wereld van bèta, techniek en IT. Zij krijgen een rondleiding in een technisch bedrijf én mogen zelf aan de slag, zoals dat gebeurt bij TenneT in Nijlicht in de Eemshaven.
Daar werkt 'powervrouw' Cheyenne Kroon, die daar naar eigen zeggen toevallig is beland. 'Ik was op zoek naar een veertigurige baan met een vast contract. Ik ben begonnen in de offshore en doorgerold naar de hoogspanning, sinds 2012 en daar werk ik nog steeds.'
Technieksector zoekt powervrouwen op Girlsday

'Mannen kunnen niet aan alle vraag voldoen'

Volgens de organisatie van Girlsday liggen de vacatures in de sector voor het oprapen. 'Sterker nog: 80 procent van de technische bedrijven verwacht de komende vijf jaar met onvoldoende personeel te zitten. Doodzonde dus, als de helft van de bevolking zich niet aangesproken voelt. Mannen kunnen simpelweg niet aan alle vraag voldoen', duidt programmaleider Konert het belang van Girlsday.
'Bovendien staan we voor ingewikkelde vraagstukken. Neem bijvoorbeeld de overgang naar duurzame energie. Een divers team komt sneller tot creatieve oplossingen. Vrouwen kunnen in de technieksector dus echt iets toevoegen. Hun aanwezigheid is geen luxe, maar noodzaak.'

Meiden enthousiast maken

Dat beaamt Cheyenne. Ze wil de meiden overtuigen dat techniek mooi is. 'We zijn met zeshonderd uitvoerend personeel bij TenneT en daarvan zijn er vijfentwintig dames betrokken. Dat moeten er gewoon meer worden. Wij proberen de jonge meiden, de nieuwe generatie, enthousiast te maken om in de techniek te komen werken en het liefst bij TenneT natuurlijk.'
Om de leerlingen enthousiast te maken laat Cheyenne en haar collega Annemiek Berends ze kennismaken met technische proefjes. 'We zijn hier citroenen met elkaar aan het verbinden om zelf een lampje te laten branden. Dat is een heel leuk experiment. We zijn ook torens aan het bouwen, daar komt een beetje constructie bij kijken. En we hebben een VR-bril waarmee je op een windmolen staat en dat is superspannend.'

Cool

De meiden reageren vol verwondering op moment dat het lampje brandt met behulp van de citroenen. 'Tot nu toe wilde ik in het ziekenhuis werken, maar misschien dat ik van mening ga veranderen. Zoals Cheyenne de powervrouw, dat ziet er ook wel cool uit', zegt een van de leerlingen. 'Mij lijkt het het leukst om op een windmolen te staan', zegt een andere leerling.
'Wie weet zijn het over een aantal jaar technische professionals. Ongetwijfeld denken ze dan nog eens terug aan deze dag', aldus Konert.