Ruim 1200 Oekraïense vluchtelingen zijn tot nu toe in Groningen

Oekraïense vluchtelingen in Polen maken zich klaar om naar Groningen te vertrekken
Oekraïense vluchtelingen in Polen maken zich klaar om naar Groningen te vertrekken © Robert Pastoor/RTV Noord
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne hebben ten minste 1212 mensen uit Oekraïne in onze provincie hun toevlucht gezocht. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendmaakte.
Ruim eenderde van hen is achttien jaar of jonger. Voornamelijk vrouwen en kinderen zijn het oorlogsgebied ontvlucht.

Gemeente Groningen en Westerwolde

In de gemeente Groningen hebben zich officieel 573 vluchtelingen gemeld. Alleen in Rotterdam (1519) en in Amsterdam (958) ligt het aantal hoger.
Relatief gezien staan de meeste vluchtelingen ingeschreven in Westerwolde, de gemeente waarin ook het azc in Ter Apel ligt. Per duizend inwoners gaat het om vijf vluchtelingen uit dat land. Daarmee bezet Westerwolde landelijk de vierde plek. Alleen in de gemeenten Renswoude (provincie Utrecht), Noord-Beveland (Zeeland) en Montfoort (Utrecht) hebben in verhouding meer Oekraïners zich ingeschreven.
Klik op jouw gemeente om het exacte aantal ingeschreven vluchtelingen uit Oekraïne te zien:
Volgens het CBS hebben niet alle vluchtelingen uit Oekraïne ook automatisch de Oekraïnse nationaliteit. Bij vijf procent is er sprake van een andere nationaliteit of is die niet bekend. Hier zitten bijvoorbeeld Nigerianen en Syriërs tussen, maar ook Nederlanders die vanuit Oekraïne zijn teruggekeerd.
Het CBS baseert zich op gegevens uit de gemeentelijke basisadministraties. Het gaat om gegevens die op 7 april bij het CBS bekend waren. De werkelijke aantallen kunnen inmiddels wat hoger liggen, omdat er tijd zit tussen de inschrijving van een persoon en het moment dat deze informatie het CBS bereikt.