Hekwerk bij homo-ontmoetingsplek staat er mogelijk al jaren illegaal: 'Het hek moet weg'

Johannes Scheffer Emmelkamp van Stichting Keelbos bij het hek
Johannes Scheffer Emmelkamp van Stichting Keelbos bij het hek © RTV Noord/Robert Pastoor
Het meterslange hek bij parkeerplaats Glimmermade langs de A28 staat er al sinds 2006. Het werd destijds door Rijkswaterstaat geplaatst met het doel om de veiligheid te verbeteren. Rijkswaterstaat liet destijds weten dat de in de bosjes duikende mannen 'geen lekker gevoel' veroorzaken bij andere mensen. Nu zegt Stichting Keelbos, de belangenbehartiger van homo-ontmoetingsplekken, dat het hek er al die tijd illegaal zou staan.
Johannes Scheffer Emmelkamp zocht namens die stichting uit dat er een vergunning moet worden afgegeven voor het plaatsen van dergelijke hekken. Het hek is volgens Scheffer Emmelkamp twintig centimeter te hoog. Met z'n 2.20 meter zou er een vergunning nodig zijn. Na eigen onderzoek komt hij tot de conclusie dat er nooit een vergunning is verleend.
Het meterslange hek bij parkeerplaats Glimmermade langs de A28
Het meterslange hek bij parkeerplaats Glimmermade langs de A28 © RTV Noord/Robert Pastoor

Hek voldoet niet aan bestemmingsplan

Mannen weten de weg nog altijd te vinden naar de parkeerplaats langs de A28, toch is dat bezoek wel afgenomen sinds het hek er staat, zegt Scheffer Emmelkamp. 'Het kan altijd nog wel hoor', zegt hij.
'We kwamen er per toeval achter dat er een vergunning nodig is voor dit hek. We zagen in het bestemmingsplan van de voormalige gemeente Haren dat het hek niet voldoet aan de afmetingen zoals die in de APV staat.' In een APV staan de gemeentelijke regels rondom openbare orde en veiligheid.

'Gemeente moet hek verwijderen'

Omdat het hekwerk dus niet aan de regels zou voldoen besloot hij namens Stichting Keelbos bezwaar aan te tekenen bij de gemeente. Hij kreeg naar eigen zeggen echter niet binnen de wettelijke termijn antwoord van de gemeente. 'Nu moet er dus gehandhaafd worden.'
Handhaven betekent in dit geval het verwijderen van het hek. 'Dat moeten ze dus nu ook gaan doen', aldus Scheffer Emmelkamp.
In principe moeten wij ons terugtrekken op een beschutte plaats, dat is de politie-instructie
Johannes Scheffer Emmelkamp - Stichting Keelbos

Gemeente zoekt het uit

Navraag bij de gemeente wijst uit dat het niet zo zwartwit gesteld kan worden. De gemeente erkent dat de stichting eerder een antwoord had kunnen krijgen, maar wijst erop dat dit binnen een 'redelijke termijn' moet. Daar zou nog altijd sprake van zijn.
De gemeente wil geen uitspraken doen over de vergunningsplicht van het hek. Op dit moment wordt gekeken of het hek op grondgebied van Rijkswaterstaat staat of van de gemeente. Als het op gemeentegrond staat is het ook maar de vraag of de gemeente moet handhaven, daar wil men nu nog niet op vooruit lopen. Er zou nog het één en ander uitgezocht moeten worden.

Hek is een obstakel

Scheffer Emmelkamp ziet na zijn eigen onderzoek graag de situatie langs de A28 weer veranderen. Ook al staat het hek er al jarenlang, het zou volgens hem fijner zijn dat het verdwijnt. 'Er wordt met de huidige situatie wel rekening gehouden, maar of iedereen er aan gewend is, dat is een tweede.'
Hij wil geen obstakels, zoals een hek. 'In principe moeten wij ons terugtrekken op een beschutte plaats, dat is de politie-instructie. Dat is hier eigenlijk bijna niet mogelijk. Ja, zo nu en dan is het mogelijk, maar meestal niet.' De grond achter het hek is wel beschutter, daar staan bomen en bosjes.

Ontmoetingsplek Witte Molen

De stichting kwam onlangs ook in het nieuws toen Rijkswaterstaat bekend maakte om het pad richting de homo-ontmoetingsplek aan de andere kant van de A28 af te sluiten. Het pad zou er al meer dan tien jaar liggen en volgens Keelbos is het daarmee een openbare weg. Het pad zou dan ook niet zomaar afgesloten mogen worden.