Afhandeling smartengeldregeling bevingsgebied loopt vertraging op

De afhandeling van vergoedingen voor immateriële schade in het aardbevingsgebied kost meer tijd
De afhandeling van vergoedingen voor immateriële schade in het aardbevingsgebied kost meer tijd © FPS/Jos Schuurman/Bewerking RTV Noord
De afhandeling van vergoedingen voor immateriële schade in het aardbevingsgebied kost meer tijd dan gedacht. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) wil eerst meer aanvragen afhandelen voordat ze nieuwe in behandeling nemen.
Een groot deel van de inwoners van de gemeente Eemsdelta mag sinds november vorig jaar een vergoeding voor immateriële schade aanvragen. In totaal hebben 4784 mensen dat gedaan, maar daarvan zijn slechts 806 afgehandeld.
'Gezien het aantal nu lopende aanvragen willen we eerst meer aanvragen afhandelen voordat de regeling in de volgende plaatsen start', zegt het IMG.

Handmatig aanleveren

Een van de vertragende factoren is dat gedupeerden zelf handmatig documenten moeten aanleveren van bijvoorbeeld hun versterkingstraject. In een ideaal scenario zou dat al uitgewisseld worden tussen het IMG en de Nationaal Coördinator Groningen, maar de uitwisseling van informatie tussen die twee partijen blijkt in de praktijk moeizaam.
'We zijn er al van uitgegaan dat het op basis van de gegevens van de NCG niet honderd procent zou kloppen', zegt een woordvoerder. 'Dat ging bij de waardedalingsregeling ook mis.'
Wat is smartengeld?
De vergoeding voor immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Het IMG weegt bij de beoordeling van immateriële schade verschillende omstandigheden mee, zoals de omvang van de schade en of er sprake is van een woning die in het versterkingsprogramma zit. De meeste gegevens zijn bij het IMG al digitaal beschikbaar, maar documenten over de versterking moeten vaak nog door de bewoner zelf worden aangeleverd.
Het IMG heeft de smartengeldregeling opgesplitst in gebieden om het werk behapbaar te houden. Er wordt vanuit de kern van het aardbevingsgebied naar buiten gewerkt. De regeling is gestart in dorpen als Loppersum en Appingedam, waar de gevolgen van de gaswinning vaak het grootst zijn. Juist daar hebben relatief veel mensen met de versterking te maken, waardoor de controle van de gegevens en de afhandeling langer duurt dan gedacht.

Alles schuift op

Door de vertraging schuift alles op. De start in Wagenborgen stond bijvoorbeeld gepland voor afgelopen maand, maar verschuift door de vertraging naar deze maand. Inwoners van Delfzijl zouden deze maand hun schadevergoeding mogen indienen, maar zijn nu pas volgende maand aan de beurt.
Door alles op te schuiven, wil het schadeloket voorkomen dat er aanvragen binnenkomen die vervolgens op een stapel belanden. Dat zou volgens het IMG leiden tot vertraging, maar ook tot onzekerheid bij gedupeerden.
Tot nu toe is bij 94% van alle aanvragen smartengeld toegekend. In totaal gaat het om een bedrag van 2,29 miljoen euro.