Bram rijdt met kofferbak vol zaden naar Oekraïne: 'Beter dan blikken soep'

Bram Hulzebos vertrekt met zaden naar Oekraïne
Bram Hulzebos vertrekt met zaden naar Oekraïne © Nico Swart/RTV Noord
Van zaden weet hij weinig. Toch zit Bram Hulzebos deze week tot over zijn oren in het zaaigoed, voor Oekraïne. 'Ik wil niet met lege handen aankomen', zegt hij.
Hulzebos zat in Kiev op het moment dat Oekraïne werd aangevallen door Rusland. 'Ik werd die donderdag wakker van het luchtalarm', vertelt hij. 'De mensen in Oekraïne zeiden tegen me: Je moet gaan voordat het te laat is.' Drie dagen na het begin van de oorlog reisde hij naar Roemenië.

Klein gebaar voor wederopbouw

Nu het rond Kiev iets rustiger is, wil Hulzebos terug. 'Ik wil daar zijn. Ik wil weten wat er gebeurt en hoe het is.' Hij werkte er al voor het begin van de oorlog aan een roman over het land. Enkele jaren geleden kwam hij naar Oekraïne voor werk. Daarna woont hij er de helft van de tijd.
Als je een auto vol zaden hebt, kun je veel groente oogsten
Bram Hulzebos
Onder meer via de media vernam Hulzebos dat in het land veel behoefte is aan zaden om groente te kweken. Dus daar zet hij op in. 'Als je een auto vol zaden hebt, kun je veel groente oogsten. Dat is beter dan een auto vol blikken soep. Dan is de auto snel vol. Daar hebben veel minder mensen wat aan.' Hij ziet het zaad als klein gebaar om de wederopbouw van het land te steunen.
De zakjes zaad komen inmiddels van alle kanten binnen in Oude Pekela. 'Mensen sturen het op via de post of maken geld over. Iedereen bedankt!'
Bram gaat met kofferbak vol met zaden naar Oekraïne

Verdelen in Oekraïne

Hulzebos rijdt zaterdag naar Oekraïne en hoopt de zakken daar te kunnen verdelen. 'Ik weet niet zeker of ik überhaupt Oekraïne binnenkom', zegt hij. Als hij wordt tegengehouden, geeft hij de zaden af bij een hulporganisatie in Polen die zorgt dat het alsnog in Oekraïne terechtkomt.
De Pekelder is van plan voorlopig een tijdje in Oekraïne te blijven en verder te werken aan zijn boek. 'Maar ik keer ook vast weer terug, zoals altijd.'