Stadjer aangehouden voor helpdeskfraude na aangiftes en anonieme melding

© Erik Hogeboom
De politie heeft een 21-jarige Stadjer aangehouden op verdenking van oplichting en witwassen. Hij maakte zijn slachtoffers geld afhandig door zogenoemde helpdeskfraude. Ook drie mededaders zijn opgepakt.
De Stadjer deed zich bij de slachtoffers telefonisch voor als medewerker van een bank. Hij vertelde dat de bankrekening gehackt zou zijn en dat er maatregelen moesten worden genomen om te voorkomen dat de hacker geld zou afschrijven van de rekening. Daarom zou het geld op de rekening snel naar een 'kluisrekening' moeten worden overgemaakt. In werkelijkheid was het een rekening van de oplichter.

Onverklaarbaar vermogen

De politie kwam de man op het spoor naar aanleiding van een tiental aangiftes. Ook werd een anonieme melding gedaan van het onverklaarbare vermogen van de verdachte.
In december vorig jaar startte het onderzoek. Afgelopen dinsdag werd hij aangehouden. De man wordt ook verdacht van oplichting via verkoopsites.

Ook drie geldezels aangehouden

Bij de huiszoeking na zijn arrestatie legde de politie beslag op een auto en luxe goederen. Dat gebeurde ook op bankrekeningen. In het onderzoek werd ook duidelijk dat er drie anderen, twee 20-jarige mannen uit de stad Groningen en een 21-jarige man uit Zuidlaren, betrokken waren bij de fraude. Het betreft hier zogeheten 'geldezels' die hun bankrekening beschikbaar stelden om de bedragen die de verdachte binnenkreeg, weg te sluizen. Het trio werd woensdag aangehouden.
Volgens de politie worden niet alleen ouderen slachtoffer van helpdeskfraude, maar ook steeds vaker jongeren. Benadrukt wordt dat een bank nooit zal vragen om geld over te maken.