Zwanger raadslid roept op tot modernere verlofregeling: 'Niet meer van deze tijd'

Ceciel Nieuwenhout (GroenLinks)
Ceciel Nieuwenhout (GroenLinks) © Eigen foto
Ceciel Nieuwenhout, GroenLinks-raadslid in de gemeente Groningen, is zwanger. Leuk, maar minder leuk vindt ze dat ze op grond van ouderwetse regelgeving in de Kieswet (tijdelijk) ontslag moet aanvragen bij de burgemeester. 'Alsof we nog in de jaren 50 leven', zegt ze.
In een tweet, waarin ze haar ontslagaanvraag wereldkundig maakte, liet Nieuwenhout haar onvrede blijken. 'Het raakt mij persoonlijk dat ik u moet vragen om mij ontslag te verlenen vanwege zwangerschap, ook al is het tijdelijk', schrijft ze aan burgemeester Koen Schuiling.

In een moderner jasje

Haar zwangerschap en noodgedwongen ontslagaanvraag was voor haar een aardige aanleiding om de ouderwetse verlofregeling voor raadsleden nogmaals op de agenda te krijgen. Met collega Rik van Niejenhuis wierp ze tijdens de afgelopen raadsperiode namelijk al de vraag op of de verlofregeling niet eindelijk eens in een wat moderner jasje kon worden gestoken.
De raadsfractie van GroenLinks, tweede van rechts Ceciel Nieuwenhout
De raadsfractie van GroenLinks, tweede van rechts Ceciel Nieuwenhout © Eigen foto
'De huidige verlofregeling is best wel star', zegt ze. 'Het is of zestien weken, of meteen 32. In principe is zestien weken voldoende, tenzij er complicaties optreden. Maar een paar weken extra opnemen gaat dus niet als raadslid. Je moet er meteen 32 nemen. En dan zit je dus meteen een half jaar thuis.'
Lees verder onder de tweet:

Meer redenen voor verlof

Belachelijk en niet van deze tijd, vindt ze. Daarbij komt dat de redenen van verlof nu beperkt zijn tot zwangerschap en ziekte.
Nieuwenhout: 'Rik en ik bedachten dat er wel meer redenen te bedenken zijn waarom iemand langer verlof nodig heeft. Een LHBTIQ-stel dat een kind van een draagmoeder krijgt heeft immers ook een zuigeling in huis, maar krijgt geen verlof. Of neem iemand die een partner heeft die ongeneeslijk ziek is: ook die krijgt geen verlof.'
Dit doet denken aan de jaren 50. Toen moesten vrouwen ook hun ontslag aanbieden als ze trouwden
Ceciel Nieuwenhout - raadslid GroenLinks
In de Kieswet waarin de verlofregeling staat omschreven, staat dus bovendien dat een raadslid bij de burgemeester tijdelijk ontslag moet aanvragen.

Niet meer van deze tijd

'Dat doet mij dus denken aan de jaren 50', zegt Nieuwenhout. 'Toen moesten vrouwen ook hun ontslag aanbieden als ze trouwden of een kind kregen. Lijkt me niet meer iets van deze tijd. Dan zou je kunnen zeggen: dat is een semantische kwestie, omdat het hetzelfde werkt als gewoon verlof, maar ergens is het toch raar.'
Met de gemeenten Utrecht en Breda brachten Nieuwenhout en Van Niejenhuis de zaak al onder de aandacht. De minister is momenteel aan het onderzoeken of de verlofregeling inderdaad niet wat moderner kan. 'Meerdere raden hebben sindsdien al aangegeven het een belangrijk item te vinden', zegt Nieuwenhout.