Celstraf geëist voor poging doodslag met mes op buurman

Het OM eist een celstraf voor de man die zijn buurman zou hebben gestoken
Het OM eist een celstraf voor de man die zijn buurman zou hebben gestoken © RTV Noord
Voor een poging tot doodslag op zijn buurman op 22 mei vorig jaar moet een 37-jarige man uit Tolbert 30 maanden cel (17 maanden voorwaardelijk) opgelegd krijgen. Dat eist het Openbaar Ministerie (OM).
De man zou zijn buurman, die op straat op zijn broer stond te wachten om naar een verjaardag te gaan, hebben geslagen en hebben gestoken met een mes. Het mes raakte de duim van de buurman. Een pees werd hierbij beschadigd.

Filmen

De verdachte meende dat de buurman hem in zijn huis stond te filmen en te fotograferen. Daar was hij niet van gediend, zei hij op zitting. Hij stopte het grootste mes uit zijn messenblok in zijn mouw en stapte daarop naar buiten. Hij eiste dat de buurman de 'geschoten filmpjes van diens telefoon verwijderde'.
Maar de buurman stelde dat hij de verdachte helemaal niet had gefilmd. Daarop ontstond een handgemeen. Getuigen zagen de verdachte slaan en meerdere malen bovenhandse steekbewegingen maken naar zijn buurman. Toen die zich daarop uit de voeten maakte, zag hij later pas zijn bebloede hand.

'Waanachtig'

Omstanders belden de politie. De Tolberter werd op het bureau gehoord en in de cel gezet. Aanvankelijk weigerde de man alle medewerking. Met tegenzin liet de man zich door deskundigen onderzoeken. Die kwamen tot de conclusie dat hij niet lijdt aan echte waanbeelden of psychoses, maar dat zijn gedrag wel 'waanachtig' was ten tijde van het incident.
Ook heeft hij narcistische trekken en ADHD. De man knoopt volgens deskundigen soms dingen aan elkaar die er niet zijn. De feiten kunnen hem daarom in verminderde mate worden aangerekend.
De strafzaak werd afgelopen januari grotendeels inhoudelijk behandeld. Maar de rechtbank gelaste dat er toch nog meer onderzoek gedaan moest worden naar de psychische gesteldheid van de man. Zodoende werd de strafzaak destijds aangehouden en werd deze donderdag pas voortgezet.

Mogelijk tbs

Ondertussen werkte de Tolberter mee aan onderzoeken, omdat voor hem mogelijk tbs op de loer zou liggen als hij dat niet zou doen. Inmiddels heeft hij een andere kijk op zijn handelen van vorig jaar mei gekregen, zei hij tegen de rechters. 'Dit gebeurt me nooit meer.'

Klinische behandeling

Hij zit nu bijna een jaar in voorarrest. Als de rechtbank de eis van de officier overneemt in de uitspraak, dan hoeft hij nog maar twee maanden in de cel te blijven. Wel moet hij zich daarna klinisch laten behandelen voor zijn problemen, om herhaling te voorkomen. Aan deze klinische behandeling wil de man meewerken, beloofde hij de rechters.
Hij is in 2015 ook al veroordeeld geweest voor geweldsmisdrijven, bedreiging en voor stalking.
De uitspraak is over twee weken.