Groningse havens dicht voor meeste Russische schepen

De haven van Delfzijl vanuit de lucht
De haven van Delfzijl vanuit de lucht © Koos Boertjens/Groningen Seaports
De Eemshaven, de haven van Delfzijl en alle andere havens in de Europese Unie moeten Russische schepen de toegang verbieden, behalve voor essentiële goederen waaronder voedsel. De EU-ambassadeurs zijn dat overeengekomen om Rusland te straffen voor de oorlog in Oekraïne.
Ook mogen de lidstaten vanaf half augustus geen Russische kolen meer importeren en worden volgens ingewijden de dochters van president Vladimir Poetin aan de Europese sanctielijst toegevoegd.

Seaports

Groningen Seaports had een aantal dagen geleden al overleg met collega-havens en het ministerie over de ban op Russische schepen, die al een tijdje boven de markt hing. Dinsdag lagen er nog twee Russische schepen in de Groninger zeehavens: één in de Eemshaven en één in Delfzijl. En er stond voor vrijdag een aankomst van een Russisch schip gepland in de Eemshaven. Hoeveel Russische schepen er momenteel in de Groningse havens liggen en of de aankomst alsnog doorgaat, is niet bekend.

Steenkool

Het verbod op de invoer van Russische kolen is een scenario waar de energiecentrale van RWE in de Eemshaven al rekening mee hield. Deze centrale draait voor een belangrijk deel op steenkool. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei eerder deze week dat de EU vier miljard euro per jaar aan steenkool importeert uit Rusland. Ook een groot deel van de in Nederland verbruikte steenkool komt uit dat land. Daarnaast wordt de import van wodka en hout uit Rusland verboden.
Deze en meer sancties worden openbaar en van kracht op het moment dat ze in het officiële EU-publicatieblad staan. Dat wordt gezien als een formaliteit en gebeurt waarschijnlijk vrijdag. Het is het vijfde sanctiepakket van de EU sinds eind februari.

Geen importverbod op gas

Een importverbod op gas is er niet gekomen. De Europese Unie is voor zo'n 40 procent van haar aardgas afhankelijk van Rusland en een importverbod zou een aantal lidstaten hard treffen.