Westerwolder moet cel in voor mishandeling met bosmaaier

Een man aan het werk met een bosmaaier, ter illustratie
Een man aan het werk met een bosmaaier, ter illustratie © Patricia Rehe/ANP
Voor het slaan met een draaiende bosmaaier is een 26-jarige man uit de gemeente Westerwolde veroordeeld tot vier maanden cel. Hiervan is één maand voorwaardelijk.
Het slachtoffer zat in een auto, toen hij door het raampje met de draaiende bosmaaier werd geconfronteerd. 'Dit moet een hevige, vervelende ervaring zijn geweest. Het zou je maar gebeuren', zei de rechter, die poging tot zware mishandeling vond bewezen.
De 26-jarige man verscheen niet op zitting. 'Dat is heel jammer, ik had graag zijn uitleg willen horen', zei de rechter.

Pas gekochte auto

Uit het dossier blijkt dat de man in augustus vorig jaar in zijn woonplaats bezig was met de bosmaaier. Achter hem stopte een auto met daarin een bekende en zijn vriendin. Het stel had net een auto gekocht in Emmen en toerde wat rond.
'Moi', riep de bestuurder naar de maaiende bekende.

Snijwonden aan onderarm

Die zei niets terug, maar liep met de draaiende maaier naar de auto. Hij sloeg daarmee door het openstaande raampje naar de bestuurder. 'Door weg te duiken is erger voorkomen', schetste de rechter.
Het slachtoffer liep snijwonden op aan zijn onderarm, doordat hij de maaier de auto uit duwde. De net gekochte wagen liep krassen op.

Conflict over geld

Bij de politie verklaarde de verdachte dat hij een conflict had met de ander over geld. Er kwamen 'kappen voor zijn ogen', zei hij, en hij wist niet meer wat hij deed. De verdachte had geen seconde nagedacht over de gevolgen.
De officier van justitie noemde dit een 'domme en roekeloze actie'. Hij eiste een werkstraf van honderd uur en een voorwaardelijke celstraf van vier weken.

Rechter oordeelt zwaarder

'Ik kijk daar anders naar', zei de rechter. 'Ik vind het heel, heel ernstig wat meneer heeft gedaan. Dat had ik hem graag zelf willen uitleggen.'
Hij vond dat de man maar een poosje in de cel moest nadenken over zijn daad. Het voorwaardelijke deel is volgens de rechter: 'Een stok, laten we zeggen bosmaaier, achter de deur.'