Groningen Seaports: gevolgen nieuwe sancties tegen Rusland nog onduidelijk

De haven van Delfzijl vanuit de lucht
De haven van Delfzijl vanuit de lucht © Koos Boertjens/Groningen Seaports
Er is nog veel onduidelijk over welke gevolgen de nieuwe Europese sancties tegen Rusland hebben voor de Groninger zeehavens.
De Europese Unie heeft een nieuw sanctiepakket tegen Rusland vastgesteld, als reactie op de Russische inval in Oekraïne. Eén van de sancties is het weren van Russische schepen uit alle Europese zeehavens, dus ook uit de Eemshaven en de haven van Delfzijl.
Een uitzondering wordt gemaakt voor schepen met essentiële goederen, waaronder voedsel.

Lijst uitwerken

Volgens een woordvoerder van Groningen Seaports moet nog geconcretiseerd worden wat op die lijst van essentiële goederen staat. Dat moet door het ministerie van Infrastructuur worden uitgewerkt. De verwachting is dat er medio volgende week duidelijkheid is. Dan kan worden bepaald welke schepen geweerd moeten worden.
Uit de actuele haveninformatie van Groningen Seaports blijkt dat er op dit moment één Russisch schip in Delfzijl aangemeerd ligt en dat er eergisteren één is vertrokken uit de Eemshaven. Op 16 april staat de aankomst van het Russische schip Kapitan Sakhorov in de Eemshaven gepland.

Steenkool

Overigens mag er ook geen steenkool meer uit Rusland worden geïmporteerd. De kolencentrale van RWE in de Eemshaven is een afnemer van Russisch steenkool, maar toch liet woordvoerder Marinus Tabak eerder deze week weten geen grote problemen te verwachten door het importverbod. 'Er is voldoende steenkool en biomassa te halen uit ander landen dan Rusland', zo stelde hij.