Verdachte van moord op 14-jarige Dinant staat voor de rechter: ‘Je kunt het leed nooit meer afnemen’

Herdenkingssteen voor Dinant
Herdenkingssteen voor Dinant © Martin Drent/RTV Noord
Aan de voet van de Hoogkerksterbrug ligt een tegel met een lieveheersbeestje. Het is een symbool tegen zinloos geweld, ter nagedachtenis aan de 14-jarige Dinant. De tiener is bijna een jaar geleden vanuit het niets doodgestoken in een supermarkt even verderop.
Maandag start de rechtszaak tegen de verdachte, de 24-jarige Bart J. uit Groningen. Daarin moet duidelijk worden in hoeverre de Stadjer toerekeningsvatbaar was toen hij de jongen neerstak.

Op klaarlichte dag

Op zondagmiddag 6 juni is Dinant Paré samen met een vriend in de Albert Heijn in Hoogkerk. J. loopt dan net de supermarkt uit, haalt iets uit zijn zak en gaat terug de winkel in. Hij steekt meerdere keren op Dinant in. De jongen overlijdt ter plekke aan zijn verwondingen. J. wordt even verderop aangehouden.
Het drama heeft een grote impact op het dorp. Veel inwoners hebben Dinant wel eens gezien, omdat hij kranten en folders bezorgde. Er komt een stille tocht waar 1.500 mensen in meelopen. Bij de winkel ontstaat een bloemenzee.
Deelnemers aan de stille tocht ter nagedachtenis aan Dinant
Deelnemers aan de stille tocht ter nagedachtenis aan Dinant © 112 Groningen

Hoogkerk in rouw

‘Mensen waren behoorlijk aangeslagen’, zegt Joke Riemersma uit Hoogkerk, die even een boodschap doet bij de supermarkt waar het bijna een jaar geleden gebeurde. ‘Het is een klein dorp met eigenlijk nog wel dat dorpsgevoel. Daar verwacht je gewoon niet dat iemand met een mes op je afkomt. Dat vind ik heel angstig.’
Dat zoiets kan gebeuren, houd je niet voor mogelijk. Het is verschrikkelijk
Lucy Mengerink - buurtbewoonster
Buurtbewoonster Lucy Mengerink: ‘Dat zoiets kan gebeuren, houd je niet voor mogelijk. Het is verschrikkelijk. Je kunt het leed van de ouders, familie en andere nabestaanden nooit meer afnemen.’
De familie Paré is intussen verhuisd naar een andere woning een paar straten verderop. Ze hadden teveel emotionele herinneringen aan het huis waar zij met Dinant woonden. De ouders willen rust en hebben geen belangstelling om in de media te komen.

Psychose

Bart J. heeft bij de politie bekend dat hij de scholier neerstak. Tijdens de vierde niet-inhoudelijke zitting zei de Stadjer dat hij in een psychose zat tijdens de steekpartij. ‘Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is. Dat moment is voor mij een black out. Ik heb er spijt van.’
Onderzoek in Hoogkerk na de moord op de 14-jarige Dinant
Onderzoek in Hoogkerk na de moord op de 14-jarige Dinant © RTV Noord
Tijdens die zitting zat J. geboeid in de rechtszaal, wat zeer uitzonderlijk is. Volgens de rechter was dat op advies van de gevangenis in Vught, waar hij op een afdeling zit waar de meest problematische en agressieve gevangenen van Nederland verblijven. Eerder ging het mis in de gevangenis in Zaandam. Daar was hij betrokken bij een geweldsincident.
Volgens zijn advocaat Suzan Özsaran is J. verminderd toerekeningsvatbaar. Dat kan gevolgen hebben voor de strafeis. De raadsvrouw houdt rekening met een gevangenisstraf en een vorm van tbs.

In een opwelling?

Hoe hoog de eis van de officier van justitie zal zijn, zal maandag blijken tijdens de eerste inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Groningen. Dan zal onder andere de vraag worden gesteld in hoeverre J. dit met voorbedachte rade heeft gedaan. Ook dat weegt mee in de zwaarte van de straf.
De rechtbank gaat ervan uit dat de zaak op één dag wordt behandeld. Naast het dodelijke drama in Hoogkerk moet J. zich ook verantwoorden voor een reeks diefstallen en inbraken.
Verslaggevers Marten Nauta en Martin Drent zijn bij de zitting en doen verslag via een liveblog, dat vanaf 09:00 uur te volgen is op rtvnoord.nl en in de app.