Buijs over derby tegen Heerenveen: 'De verschillen zijn minimaal'

Danny Buijs druk aan het coachen
Danny Buijs druk aan het coachen © Orange Pictures
Zondag staan SC Heerenveen en FC Groningen al om 12.15 tegenover elkaar. Volgens Danny Buijs ontlopen de ploegen elkaar niet zoveel.
Het is voor FC Groningen-trainer Danny Buijs zijn laatste derby met FC Groningen tegen SC Heerenveen. 'Maar', zegt de trainer. 'Je weet niet hoe het loopt, want voor hetzelfde geld ben ik over een aantal jaren wel weer hier de trainer. Volgens mij is Hans Westerhof ook weer eens teruggekeerd bij de club. Wie weet ben ik over tien jaar wel weer trainer van FC Groningen', zegt Buijs met een lach.
De oefenmeester zit met FC Groningen in een prettige positie. De resultaten zijn de laatste tijd goed, het spel is prima en aan meerdere spelers van de club wordt getrokken. De ploeg heeft vijf punten meer dan de Friezen en FC Groningen staat op de achtste plaats op de ranglijst.
De al langer geblesseerden Jan Hoekstra en Radinio Balker komen dit seizoen niet meer in actie en Tomas Suslov is er waarschijnlijk tussen de vier en zes weken uit.
FC Groningen coach Danny Buijs blikt vooruit op de wedstrijd tegen Heerenveen
Wat dat betreft heeft Buijs dan ook weinig redenen om zijn elftal te gaan wijzigen. Alleen Damil Dankerlui is nog niet zeker van zijn plek na zijn zwakke optreden tegen Ajax. Afgelopen week haalde Buijs hem in de rust naar de kant. 'Ik weet nog niet hoe ik het precies ga invullen tegen Heerenveen', zegt Buijs daarover. 'Het kan zijn dat Damil gewoon speelt, maar ik kan ook voor de variant kiezen zoals we in de tweede helft tegen Ajax deden.' Dat zou betekenen dat Melayro Bogarde ten koste van Dankerlui speelt, waardoor Neraysho Kasanwirjo als rechtsback op het veld staat.
'Heerenveen zit in een nieuwe situatie'
Buijs erkent dat FC Groningen misschien een klein beetje de favoriet is voor de lunchwedstrijd zondag, maar vlakt Heerenveen ook niet uit. 'Ze hebben sinds de winter een nieuwe situatie, doordat ze nieuwe spelers hebben gehaald. Sinds een paar weken spelen ze ook anders: 5-3-2. Volgens mij zijn ze nu vier wedstrijden op rij ongeslagen en halen ze de laatste tijd steeds betere resultaten', zegt Buijs. 'Ze hebben het verdedigend prima voor elkaar en hopen op aanvallende impulsen van de jongens vooraan en hun wingbacks. Dat toont aan dat ze weer resultaat kunnen halen. De verschillen tussen de nummer zeven op de ranglijst en de nummer achttien zijn minimaal vind ik.'
'Er liggen zeker kansen voor ons zondag', denkt Buijs. 'Als we een goed niveau aan de bal hebben, zoals we de laatste weken hebben aangetoond, dan komen we veel in de eindfase. Dan kan je kansen creëren en goals maken. Als wij daar dan weer slordig in zijn dan hebben zij wel gevaarlijke jongens die daar van kunnen profiteren in de omschakeling.'