Protest verloskundigen: 'We trotseren weer en wind voor onze zwangeren'

Verloskundigen voor het UMCG tijdens het begin van de 'protestmars'
Verloskundigen voor het UMCG tijdens het begin van de 'protestmars' © RTV Noord
Groningse verloskundigen hebben vrijdagmiddag geprotesteerd tegen een mogelijk nieuwe manier van betalen in de geboortezorg. Op de fiets trokken ze van het UMCG naar het Martini Ziekenhuis en daarbij trotseerden ze weer en wind.
De verloskundigen hielden protestborden omhoog met teksten als 'De eerste lijn hoort er te zijn' en 'Keuze bij de vrouw'. Onderweg deelden ze flyers uit om zoveel mogelijk mensen te motiveren om hun petitie te tekenen. De petitie, waarin staat wat er volgens de vrouwen allemaal mis is met de op handen zijnde plannen, wordt 12 april in Den Haag aangeboden. Dan beslist de Tweede Kamer of de nieuwe vorm van financiering er ook daadwerkelijk komt.

'We willen gewoon steun'

De verloskundigen hadden zich voor de gelegenheid in klassieke, rood-blauw-witte 'midewife-uniformen' gestoken. 'De hemel is met ons en die vindt het ook een afschuwelijk plan', zegt verloskundige Sanne Brons, doelend op de regen die aan het begin van het protest voor het UMCG rijkelijk op de verloskundigen neerdaalt. 'We willen gewoon steun. En we willen laten zien dat we weer en wind trotseren voor onze zwangeren, bij dag en bij nacht.'

Bang voor 'wie betaalt, bepaalt'

Minister van Volksgezondheid Minister Kuipers wil dat het geld van de geleverde zorg van gynaecologen, verloskundigen en kraamzorg in één pot terecht gaat komen, maar daar zijn de verloskundigen het zelf dus niet mee eens. De zorgmedewerkers zijn bang dat 'wie betaalt, bepaalt' de norm wordt en dat ze door de nieuwe regels een stuk minder te vertellen hebben. Zij willen hun onafhankelijk behouden, vooral omdat ze denken dat dat het beste is voor moeder én kind.
Volgens de verloskundigen kan deze voorgestelde betalingswijze bijvoorbeeld betekenen dat een moeder niet meer thuis of in het ziekenhuis naar keuze mag bevallen, simpelweg omdat de verloskundige door een bepaald (ander) ziekenhuis wordt betaald.
Protestmars van verloskundigen tegen nieuwe financiering geboortezorg