Leeuwinnen delen in Euroborg pak slaag uit aan Cyprus

Damaris Egurrola maakte in de Euroborg haar debuut voor Oranje
Damaris Egurrola maakte in de Euroborg haar debuut voor Oranje © ANP
De Nederlandse voetbalvrouwen hebben in de stadion de Euroborg tegen Cyprus met een monsterscore gewonnen. Na de 0-8 in Larnaca vorig jaar won Oranje de zesde groepswedstrijd in de WK-kwalificatie in Stad met 12-0. Vivianne Miedema was met zes treffers de topscorer in de ploeg van bondscoach Mark Parsons.
De 'Leeuwinnen' hebben door de zege de leiding in de groep weer overgenomen van IJsland, dat donderdag met 5-0 had gewonnen van Belarus. Oranje heeft veertien punten, twee meer dan IJsland dat een wedstrijd minder heeft gespeeld. Alleen de groepswinnaar plaatst zich direct voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland in 2023. Op 6 september treffen Nederland en IJsland elkaar in de laatste poulewedstrijd.

'In gesprek over wedstrijd tegen Belarus'

De voetbalsters zouden aanstaande dinsdag de groepswedstrijd tegen Belarus spelen. De KNVB liet eerder weten geen wedstrijden tegen Rusland en Belarus te zullen spelen en heeft het kwalificatieduel met Belarus nu van het programma gehaald. De bond blijft 'over de wedstrijd tegen Belarus in gesprek met de UEFA'.

Geen Martens

Het duurde tot de 23e minuut voordat Oranje, dat speelde zonder de geblesseerde Lieke Martens, de score opende in de Euroborg. Miedema maakte het eerste doelpunt. Enkele minuten later was het al 2-0. Jill Roord kopte de tweede binnen en zorgde tien minuten later met een intikker ook voor de derde na goed terugleggen van Victoria Pelova. Met nog twee treffers van Miedema was de ruststand 5-0.
In de tweede helft ging Oranje snel weer door met scoren. Lineth Beerensteyn maakte de zesde en enkele minuten later waren ook Miedema en Roord weer succesvol. Sherida Spitse zorgde met een snoeihard schot van afstand voor de 9-0. Met de vijfde en zesde goal van Miedema en één van invalster Esmee Brugts evenaarden de voetbalsters de recordscore die in 1977 was neergezet tegen Israël.

Moeder van debutant Egurrola is Stadjer

Damaris Egurrola maakte in de tweede helft in de Euroborg haar debuut voor de Oranje Leeuwinnen. Haar moeder Alda komt uit Stad, dus was het duel in zekere zin een thuiswedstrijd voor de 22-jarige speelster van Olympique Lyon. Egurrola heeft een Spaanse vader en beschikt ook nog over een Amerikaans paspoort. Ze koos echter voor het Nederlands elftal.