Teuny Bosma: 'Vijfje is Vijfje en bondscoachschap een mega-eer'

De winnende goal van Jet Nooteboom (10) wordt gevierd
De winnende goal van Jet Nooteboom (10) wordt gevierd © Henk Elderman/RTV Noord
De zaalvoetbalsters van Drs. Vijfje gaan als nummer 1 van de Eredivisie de play-offs om het kampioenschap in. Tegen naaste concurrent FC Marlene werd met 4-3 gewonnen. Jet Nooteboom scoorde de winnende treffer. Van ver schoot ze de bal in een leeg doel.
Nooteboom is een van de vier speelsters van 'Vijfje' die geselecteerd is voor een trainingsstage van het nationaal team. Ze kreeg de boodschap eerder deze week van bondscoach Teuny Bosma.

Mailtje

Dat had tijdens de training gekund want Bosma zit ook op de bank als coach van Drs. Vijfje. 'Vijfje is Vijfje dus dat heb ik niet bij de training genoemd. Iedereen krijgt keurig een mailtje met daarin een uitnodiging. Ik heb iedereen gevraagd die er tegen Moldavië en Wit-Rusland bij was hoe het met ze is en of ze beschikbaar zijn,' licht Bosma toe.
Drs. Vijfje trainer en bondscoach Teuny Bosma
Drs. Vijfje trainer en bondscoach Teuny Bosma © Henk Elderman/RTV Noord

Mega-eer

Ook bij de tegenstander speelt een aantal internationals. Daarom was het sowieso een nuttige wedstrijd voor Bosma. Recentelijk werd ze aangesteld als bondscoach. Ze was al keeperstrainer bij Oranje.
Dat je je land mag vertegenwoordigen als bondscoach is fantastisch
Teuny Bosma
'Het is een mega-eer. Ik moet wel zeggen dat het op een avond als deze niet telt, maar dat je je land mag vertegenwoordigen als bondscoach is fantastisch. Het voelt als promotie nu ik eindverantwoordelijke ben,' realiseert de Friezin zich.

Supertof

Matchwinner Nooteboom is wel vaker uitgenodigd voor een trainingsstage bij Oranje. Ze zat nog nooit in de definitieve selectie om een interland te spelen.
'Ik weet niet of het een voor- of nadeel is dat Teuny nu bondscoach is. Je kent elkaar, dat maakt het wat makkelijker misschien. Aanvoerder en topscorer Laura de Groen mag zich binnenkort ook melden in Zeist.
'Ik ga daar nu Teuny bondscoach is niet met een ander gevoel heen. Er zijn veel nieuwe meiden bij de selectie. We gaan leuk met elkaar voetballen.' Voor international Vesna Veltrop komt de aanstelling van Bosma als bondscoach niet als een verrassing: 'Heel tof voor haar. Volgens mij is het altijd de ambitie geweest. Supertof.'
Teuny Bosma (links)
Teuny Bosma (links) © Eigen Foto

Verbaal aanwezig

Keepster Willisa Scholtens laat een uitstekende indruk achter in de cruciale wedstrijd om de eerste positie op de ranglijst. Haar belangrijkste redding is op een tien-meter trap van FC Marlene. Met haar linkerhand keert ze de hard ingeschoten bal. In de slotfase is ze met name verbaal aanwezig om de verdediging neer te zetten als FC Marlene met een vliegende keeper speelt. Ze bevestigt nogmaals dat haar uitnodiging voor Oranje terecht is, ook al had Bosma haar al eerder meegedeeld dat ze in elk geval met de trainingsstage mee mag doen.
'Toen Teuny nog keeperstrainer was, ben ik al een keer door haar onder handen genomen. Ik ben benieuwd wie dat nu gaat doen, maar er verandert voor mij niet heel erg veel. Ik vind het vooral heel prettig dat ik Teuny al ken.'
Iedereen staat weer op nul
Teuny Bosma over de kansen van Drs. Vijfje in de play-offs

Beslissing

Maar eerst de competitie. De komende weken valt de beslissing om het kampioenschap. De beste vier ploegen van de Eredivisie strijden om de titel. Drs. Vijfje heeft zich door de overwinning in elk geval verzekerd van thuisvoordeel in de play-offs.

Eerste zegt nog niks

Een uitgemaakte zaak is het allerminst. 'Ik heb als speler weleens bovenaan gestaan en ben vervolgens geen landskampioen geworden. Vier jaar geleden hebben we laten zien dat we als nummer vier de finale haalden en ook nog een derde wedstrijd afdwongen. Iedereen staat weer op nul', tempert Bosma de verwachtingen.
Het woord 'favoriet' hoor je daarom ook niet uit de mond van de speelsters. 'Het is hartstikke leuk dat we eerste zijn geworden, maar het zegt nog helemaal niks. Je moet toch alle wedstrijden winnen', zegt aanvoerder De Groen. Veltrop is het met haar eens: 'Kwalitatief gezien zijn we de beste en qua team ook. Kansen zijn er zeker, maar favoriet ga ik niet zeggen.'