Voor het eerst sinds zomer 2020 een blazer bij ESD: 'Uiterst vervelend'

De blazer van zaterdagochtend
De blazer van zaterdagochtend © Ingezonden foto
Bij chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum is zaterdagmorgen rond 10.30 uur een blazer geweest. Het is voor het eerst sinds de zomer van 2020 dat er weer een stofexplosie tijdens de productie is gebeurd.
'We vinden het zelf ook uiterst vervelend, het blijft een complex proces', zegt Wim Knoll, projectleider onderhoud van het bedrijf over de nieuwe blazer.

Maatregelen zorgden voor verbetering

In 2019 waren bij het bedrijf 52 blazers, maar onder druk van de provincie nam ESD-SIC maatregelen. Met succes, want het aantal blazers nam drastisch af. 'Maar het is net als met auto rijden: je kan niet uitsluiten dat je een keer een lekke band krijgt', zegt Knoll over de blazer van zaterdagochtend.
Onderzoek moet uitwijzen wat de blazer heeft veroorzaakt en hoe zwaar hij was, op een schaal van 1 (het lichtste) tot 5 (het zwaarste). Knoll: 'Maar het lijkt erop dat het 1 was, of hooguit 2. Het is wel wrang, want we willen graag zonder blazers. We doen er alles aan om het te voorkomen.'
Hoe ontstaat een blazer?

Een blazer ontstaat tijdens het productieproces van siliciumcarbide, een harde steensoort, dat onder andere in schuurpapier en dieselroetfilters zit. Het wordt geproduceerd in grote ovens in de buitenlucht.

Soms kan het gebeuren dat er vocht in een oven komt. Door de hitte verdampt dit snel. In de oven ontstaan holtes met gas, wat zorgt voor drukverschillen. De oven kan ontploffen, waardoor stof honderden meters de lucht in wordt geblazen.