MS Romantika kampt met problemen tijdens eerste retourreis naar Noorwegen

MS Romantika wordt in de Eemshaven door twee sleepboten op z'n plaats gehouden
MS Romantika wordt in de Eemshaven door twee sleepboten op z'n plaats gehouden © Steven Radersma/RTV Noord
De eerste afvaart van de nieuwe veerdienst tussen de Eemshaven en Kristiansand in Noorwegen is niet vlekkeloos verlopen. Zo raakten er volgens getuigen campers en auto's beschadigd.
Op de heenreis, afgelopen donderdag, schoot in de Eemshaven tijdens harde wind één van de trossen los waarmee MS Romantika aan de kade lag. Sleepboten moesten het schip terugduwen naar de kant. Uiteindelijk voer de veerboot met een vertraging van vier uur de Eemshaven uit.

Summiere informatie

Bram Janssens is een Nederlander die al dertig jaar met zijn vrouw in Noorwegen woont. Zij waren aan boord van MS Romantika op de eerste reis.
‘Waar we ons over verbazen is dat we bij het vertrek geen uitleg kregen over de oorzaak van de vertraging’, zegt Janssens. ‘Er was alleen de melding dat we vanwege de harde wind pas om zeven uur ’ s avonds zouden vertrekken, in plaats van om vier uur ’s middags. We moesten op de site van RTV Noord lezen wat er aan de hand was. Ze waren kennelijk druk met andere zaken.’

Opnieuw problemen

Door het oponthoud kwam MS Romantika met flinke vertraging aan in Kristiansand. Daar ontstonden opnieuw problemen. Getuigen zeggen dat het vanwege de lage kade bijna niet mogelijk was auto’s en campers op een veilige manier op het schip te krijgen.
Eén van de beschadigde campers bij de oprijbrug
Eén van de beschadigde campers bij de oprijbrug © Anita Olsen

Steile helling

Een regionale Noorse nieuwssite meldt dat het schip voor het laden moest aanleggen aan een lage kade. Door een grote hellingshoek raakte de onderkant van sommige campers en auto’s de oprijbrug waardoor schade ontstond. Volgens deze site moesten personenauto’s zigzaggend aan boord rijden.
Ook zou geprobeerd zijn om drie auto’s aan boord te laten rijden over houten planken, maar ook dat leidde tot schade. Bovendien liep MS Romantika opnieuw vertraging op.
We gaan voortaan alleen nog gebruik maken van de hogere kade
Bart Cunnen - Holland Norway Lines
Eerder op de dag, tijdens het lossen van het schip, waren er geen problemen, omdat MS Romantika toen gebruik kon maken van een hogere kade.

Schade wordt vergoed

Directeur Bart Cunnen van Holland Norway Lines erkent dat er problemen waren in Kristiansand.
'De kade was een halve meter lager dan de havenautoriteiten hadden opgegeven. Daardoor zijn voor zover ik weet twee lange campers beschadigd geraakt, maar er zijn voor zover ik weet geen auto's met schade. We gaan voortaan alleen nog gebruik maken van de hogere kade. De schade aan de voertuigen wordt vanzelfsprekend door ons vergoed.'