Ashok Bhalotra, ontwerper van Helpermaar in Stad, overleden

Ashok Bhalotra
Ashok Bhalotra © ANP
Architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra is overleden. Dat meldt KuiperCompagnons, het Rotterdamse ontwerpbureau waar hij sinds 1970 aan was verbonden, in een overlijdensadvertentie in NRC. In de stad Groningen ontwierp hij de wijk Helpermaar.
De in India geboren Bhalotra tekende in Nederland voor projecten als de Amersfoortse stadsuitbreiding Kattenbroek, de energieneutrale wijk Stad van de Zon in Heerhugowaard en de groene nieuwbouwwijk Skoatterwâld in Heerenveen. In het buitenland ontwierp hij onder meer de nationale luchthaven van Dubai, de King Saud Universiteit in Saudi Arabië en een stadhuis in New Delhi.

Helpermaar in Groningen-Zuid

In 2012 werd Bhalotra aangesteld als stedenbouwkundige van de wijk Helpermaar in Groningen-Zuid. Die moest gaan verrijzen op de plek van het voormalige Diakonessenhuis aan de Van Ketwich Verschuurlaan.
De Bosrandwoningen in Helpermaar eindigden op de tweede plaats in een Top 5 toen RTV Noord z'n lezers in 2016 vroeg naar het mooiste nieuwe woningproject in de stad Goningen. De Singelwoningen in dezelfde wijk eindigden overigens op de tweede plaats in de Flop 5.

Kleur en verbeelding

Volgens KuiperCompagnons bracht Bhalotra 'kleur, verbeelding én verleidingskracht naar onze steden en ons landschap, en bestreed hij daarmee saaiheid en onverschilligheid'. Ook kwam zijn sociale betrokkenheid 'terug in zijn ontwerpen door onder andere inkomensgroepen echt te mengen in woonwijken'.
Ashok Bhalotra was 79 jaar oud. Hij overleed op 5 april.