Kunstenaar Trudy Oosterhuis wint publieksprijs Hendrik de Vriesstipendium

Trudy Oosterhuis krijgt de publieksprijs van het Hendrik de Vriesstipendium uitgereikt uit handen van wethouder Berndt Benjamins
Trudy Oosterhuis krijgt de publieksprijs van het Hendrik de Vriesstipendium uitgereikt uit handen van wethouder Berndt Benjamins © Niels Knelis
Beeldend kunstenaar Trudy Oosterhuis is de winnaar van de publieksprijs van het Hendrik de Vriesstipendium. Oosterhuis ontving de meeste online stemmen en krijgt een geldprijs van duizend euro.
Berndt Benjamins, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, reikte haar zondag de prijs uit in het Kunstpunt Groningen.

Leonard Witte en Ivo Smit eerder al winnaars

Afgelopen december werd al bekendgemaakt dat Leonard Witte en Ivo Smit het Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk Beeldende Kunst en Literatuur 2021 hebben gewonnen. Vervolgens konden mensen tot 10 januari stemmen voor de publieksprijs en die is nu dus uitgereikt aan Oosterhuis. Zij kreeg 49 procent van de stemmen.
De jury had in totaal zeven Groninger talenten genomineerd voor het Hendrik de Vriesstipendium. In de categorie Beeldende Kunst waren dat Trudy Oosterhuis, Marnix Sixma, Davey Smand, Jessie Tam en Leonard Witte. In de categorie Literatuur werden Ivo Smit en Maartje Terpstra genomineerd.

Boerendochter

Trudy Oosterhuis (1987) groeide op als boerendochter in Hornhuizen. In 2017 studeerde ze af aan Academie Minerva in de richting Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Afgelopen zomer deed ze onderzoek in het agrarische Groninger Ommeland. Uit het gebied haalde ze gedroogde klei, goot dit in epoxyhars en maakte hiervan een reeks panelen.

Buitenexposities

Oosterhuis wil met het stipendium verder op de ingeslagen weg: 'Mijn doelstelling is om een vorm te vinden die zowel binnen als buiten de tentoonstellingsruimte geplaatst kan worden zodat ik in de toekomst ook deel kan nemen aan buitenexposities en mijn werk voor een groter publiek toegankelijk kan maken. Ik hoop hiermee voor publiek de drempel voor een bezoek aan een tentoonstellingsruimte weg te nemen', aldus de winnares.
Dichter Joost Oomen praatte de middag in het Kunstpunt Groningen aan elkaar
Dichter Joost Oomen praatte de middag in het Kunstpunt Groningen aan elkaar © Niels Knelis

Talentontwikkeling

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.