Lopend Vuur: de situatie in de noodopvang in Ter Apel is mensonterend

Foto's vanuit de nachtopvang
Foto's vanuit de nachtopvang © asielzoekers H.R.
Burgemeester Schuiling van Groningen schaamt zich voor de omstandigheden in het opvangcentrum Ter Apel. Het is ‘ons eigen Lampedusa’, zegt hij in een interview met Binnenlands Bestuur.
'Kinderen spelen tussen het afval. Op een festivalterrein zijn betere sanitaire voorzieningen. Het is een andere categorie mensen of zo, ik weet het niet. Het is beschamend.' Daarmee herhaalde de voorzitter van de Veiligheidsraad Groningen zijn woorden die hij eind maart al tegenover RTV Noord uitte.

Penetrante rioollucht

De GGD liet zich ook al uit over de omstandigheden in de noodopvang. 'Het is er onhygiënisch, er hangt een penetrante rioollucht in de opvangtenten en urinoirs zitten vol met urine en bruine drab. Er is kans op besmettingen en infectieziekten, er is nul privacy en het is brandgevaarlijk.'
Schuiling verbaast zich er opnieuw over dat we voor Oekraïense vluchtelingen alles uit de kast halen, maar dat statushouders aan hun lot worden overgelaten: 'Zij zitten nog steeds vast. Aan alle kanten overtreden we de wet.'
Schuiling vindt niet dat Den Haag Groningen minacht. 'Maar we zijn wel ver weg. Dat speelt een rol, ja.'
Heeft Schuiling gelijk? Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dit kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Politiek

Ik heb vertrouwen in de politiek was ons Lopend Vuur van afgelopen vrijdag. Daarmee was bijna 91 procent van de in totaal 6951 stemmers het niet eens. Iets meer dan 9 procent heeft nog wel vertrouwen in de politiek.