'De ene Groningen-speler kan beter omgaan met de druk voor play-offs dan de ander'

Een teleurgestelde Peter Leewenburgh na de 3-1 nederlaag tegen Heerenveen
Een teleurgestelde Peter Leewenburgh na de 3-1 nederlaag tegen Heerenveen © ANP
FC Groningen moet zich volgens verslaggever Stefan Bleeker en analist Paul Matthijs ‘een beetje zorgen maken’ na de teleurstellende nederlaag tegen sc Heerenveen (3-1). De strijd om plaats acht ligt door de nederlaag weer volledig open: zes clubs azen op de felbegeerde plek die recht geeft op play-offs om Europees voetbal.
‘Je had gisteren de kans om een directe concurrent op gepaste afstand te zetten’, zegt Matthijs in de wekelijkse sportdiscussie op Radio Noord. De oud-voetballer en voormalig jeugdtrainer bij FC Groningen vond dat Buijs het goed had neergezet, maar het ontbrak volgens hem aan kwaliteit aan de bal.

Te weinig overtuiging

‘Beide backs (Bjorn Meijer en Damil Dankerlui, red.) werden uitstekend vrijgespeeld en dan is het belangrijk dat er gevolg aan wordt gegeven. Er waren geen loopacties en afstemming in de diepte, waardoor Heerenveen geen keuzes hoefde te maken. Op het moment dat ze dat wél moeten doen, zou er ruimte ontstaan voor Jørgen Strand Larsen, Michael de Leeuw, Mo El Hankouri en de backs die er overheen komen. Ze speelden met te weinig overtuiging.’
Een collectieve off-day kan volgens Matthijs een keer gebeuren. ‘Op dit moment ontstaat een andere druk, omdat je vol voor die play-offs moet gaan. En de ene speler kan daar beter mee omgaan dan de andere’, zegt Matthijs.

Veel fouten

Een speler die daar goed mee omgaat, is volgens Bleeker doelpuntenmaker Neraysho Kasanwirjo. ‘Hij haalt eigenlijk elke wedstrijd een goed niveau. Dat zelfde geldt voor Laros Duarte. Maar te veel spelers gaven niet thuis zondag. Ik vond de backs ook niet goed aan de bal. Bij Meijer leek het zelfs af en toe angstig: vaak dichtdraaien en de bal terugspelen. Dan kom je nooit in het voorwaartse spel. Ook Abraham deed bijna niets goed. Simpele passes over vijf, zes meter gingen fout. En Strand Larsen en De Leeuw hadden ontzettend veel moeite met de drie centrale verdedigers van Heerenveen.’

Keeperspositie

Ook het optreden van Peter Leewenburgh kon beide FC Groningen-volgers, niet voor het eerst dit seizoen, niet bekoren. ‘Hij is dit seizoen toch vaak een onzekere factor gebleken. Hij is 28 jaar, een perfecte leeftijd voor keepers. Het is zijn eerste eredivisieseizoen, misschien niet voor niets dat het zo lang heeft geduurd. Buijs zei het gisteren bij de collega's van OOG TV wel treffend, vond ik: als je iemand een FC Groningen-shirt aantrekt, hoeft-ie niet per se direct goed genoeg te zijn. Hij zegt dat Leewenburgh misschien nu niet goed genoeg is voor de ambities die de club heeft. Die constatering klopt wel. Het is, als je kijkt naar volgend seizoen, een positie waar je serieus naar moet gaan kijken’, aldus Bleeker.

'Bjorn wij staan achter je'

Voor Meijer was het een bewogen week. De linksback van FC Groningen staat in de nadrukkelijke belangstelling van de Belgische topclub Club Brugge. De 19-jarige verdediger kreeg in aanloop naar de derby van het Noorden volgens Buijs ‘niet zulke prettige berichten via sociale media’.
‘Er kwam natuurlijk veel op die jongen af de afgelopen week. Bjorn is een verstandige jongen, maar dit gebeurt niet dagelijks. Als je een unieke kans krijgt bij een topclub in het buitenland, dan komt er wel veel los. Onbewust doet dat wel wat met je’, zegt Matthijs.
Spandoek in het uitvak voor Bjorn Meijer
Spandoek in het uitvak voor Bjorn Meijer © RTV Noord/Stefan Bleeker
Bleeker: ‘Het was een mooi spandoek voor het uitvak voordat de wedstrijd begon: Bjorn: wij staan achter je. Meijer werd daar na afloop naar gevraagd en hij had direct de tranen in de ogen staan. Zegt ook wel wat over wat er allemaal op hem is afgekomen de afgelopen week. En hoe goed dat spandoek hem deed, zegt alles over wat voor goede jongen het eigenlijk is.’

Heracles-thuis

Vanwege de bekerfinale tussen PSV en Ajax is er komend weekend geen eredivisievoetbal. FC Groningen speelt op zondag 24 april thuis tegen Heracles, een concurrent voor de achtste plek. ‘Ik denk dat ze de draad gewoon weer oppakken en de top-8 gaan halen. Maar het spel moet wel beter aan de bal, met meer overtuiging en lef’, aldus Matthijs.
Ook Bleeker bekijkt het positief. ‘FC Groningen heeft een redelijk makkelijk programma, als je het vergelijkt met de andere clubs. De moeilijkste tegenstander is FC Twente. We hebben de laatste weken gezien hoe goed dit Groningen kan voetballen en ik sluit niet uit dat ze dat gewoon weer laten zien. Een beetje zorgen maken kan, maar er is absoluut geen stront aan de knikker.’