OM eist 10 jaar onvoorwaardelijke celstraf en tbs met dwang tegen Bart J. voor doodsteken Dinant

Rechtbanktekening van verdachte Bart J.
Rechtbanktekening van verdachte Bart J. © Petra Urban
Het Openbaar Ministerie heeft maandag 10 jaar onvoorwaardelijke celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 24-jarige Bart J. uit de stad Groningen. Hij wordt ervan verdacht de 14-jarige Dinant Paré uit Hoogkerk in juni vorig jaar te hebben doodgestoken in een supermarkt in die plaats.
Ook wordt hij verdacht van poging tot moord op een gevangenismedewerker.
Dinant was op 6 juni vorig jaar samen met een vriend in de Albert Heijn in Hoogkerk. J. liep net de supermarkt uit, haalde een mes onder zijn jas vandaan en ging terug de winkel in. Hij stak meerdere keren op Dinant in. De jongen overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Mes is gestolen

Tijdens de zitting zegt J. dat het in die periode slecht met hem gaat. Zijn ouders willen hem niet in huis nemen. Hij woont op de camping in het Stadspark, eet slecht en is depressief. 'Hij zat op huilend op een paaltje in het Stadspark en gaf aan dat hij een eind aan zijn leven wilde maken', vertelt zijn moeder - die vier dagen voor de dodelijke steekpartij nog bij hem is geweest - in juni 2021 aan de politie.
Op de bewuste zondagmiddag gaat J. naar de Albert Heijn om een flesje water en een mes te halen. Het flesje rekent hij bij de zelfscan af. Het mes van twintig centimeter stopt hij onder zijn jas om te stelen, omdat hij geen geld heeft om het te kopen. 'Ik wilde er in mijn tent een worst mee aansnijden', zegt J.
OM eist tien jaar en tbs tegen Bart J. op emotionele zittingsdag

'Wilde iemand zien vallen'

Maar volgens de officier van justitie heeft hij er heel andere bedoelingen mee. De Stadjer blijkt geobsedeerd door messen en steken. Hij heeft graag een mes bij zich. 'Mijn leven was fucked up. Ik wilde iemand zien vallen', zegt hij, doelend op het vermoorden van iemand.
Als J. de winkel uit loopt, komt Dinant samen met zijn vriendje net de winkel in. In een hoekje haalt J. het mes uit de verpakking. De tiewrap maakt hij los met zijn tanden, vertelt hij. Daarna gaat hij naar de ingang, waar hij Dinant een winkelwagentje ziet pakken.

Waarom Dinant?

Waarom stak hij in op Dinant? Daar kan J. tijdens de zitting geen goed antwoord op geven. Tegen een psycholoog van het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft hij gezegd dat Dinant 'nep had gedaan'. Hij kan niet tegen bepaalde bewegingen of een manier van lopen van anderen.
J. geeft tijdens de zitting meerdere malen aan dat hij in een psychose zat toen het gebeurde. 'Ik had een black out'. De officier van Justitie twijfelt daaraan, omdat hij zich specifieke details wel kan herinneren. Zo weet hij nog dat hij de zwarte tiewrap losbeet met zijn tanden.
De Stadjer loopt naar binnen, schopt Dinant en steekt hem vervolgens meerdere keren met het mes. De rechter vertelt dat de scholier zich nog probeerde te verweren, maar dat het met zo'n wapen niet mogelijk was: 'Getuigen hoorden Dinant roepen: ik heb toch niets gedaan.' J. zegt zich dat niet meer te kunnen herinneren.

Gevangenismedewerker neergestoken

Zes dagen na het drama in Hoogkerk gaat het bij J. opnieuw mis. In de gevangenis van Zwolle steekt hij een medewerker met een antenne in de borst, vlakbij het hart. De antenne had hij eerder had afgebroken van een cd-speler. Het slachtoffer raakt lichtgewond en houdt er een litteken en PTSS aan over.
In tranen doet de gevangenismedewerker zijn verhaal. 'Een paar dagen nadat je een willekeurige jongen doodstak, stak je mij. Door jou had ik dood kunnen zijn. Dan zou mijn dochter opgroeien zonder vader', vertelt hij. J: 'Ik had niet verwacht dat het zo erg zou zijn. Het doet wat met me, dit is niet leuk om te horen.'

'Kans op herhaling groot'

Volgens psychiaters van het Pieter Baan Centrum is tbs de enige mogelijkheid voor J. De deskundigen zijn bang voor herhaling. 'Als Bart J. onbehandeld terug de maatschappij in zou gaan, is het risico op herhaling hoog', zegt de officier van Justitie op basis van het rapport. 'Zelfs in detentie is die kans op herhaling groot.'
De officier van justitie zegt rekening te houden met de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid van J. Daarom eist het OM tien jaar cel. Daarnaast adviseert de officier van justitie een levenslange tbs met dwangverpleging.
De advocaat van J. pleit juist voor een korte gevangenisstraf, zodat de behandeling van J. zo snel mogelijk kan beginnen. 'Hij is zonder de hulp van anderen nauwelijks opgewassen tegen de problemen', zegt ze. Bij J. is ADHD vastgesteld en een vorm van autisme.
De uitspraak is op maandag 16 mei.