VCP buitenspel in coalitieonderhandelingen Oldambt: ‘Wij hadden graag meegedaan’

Engel Modderman
Engel Modderman © Reinder Smith/RTV Noord
De Verenigde Communistische Partij (VCP) zal opnieuw geen deel uitmaken van de coalitie in de gemeente Oldambt. Informateur Geert-Jan ten Brink raadt een coalitie aan zonder de communisten.
Engel Modderman, voorman van de VCP, vindt er het zijne van.

Verkiezingen Oldambt

De VCP pakte afgelopen gemeenteraadsverkiezingen drie zetels. Evenveel als de Partij voor het Noorden en één zetel minder dan de PvdA en Gemeentebelangen. Alle andere partijen haalden minder zetels.
Drie van de vier grootste partijen pakken elkaars handen vast, de VCP valt buiten de boot. De VVD, de partij die een zetel verloor tijdens de verkiezingen en op twee uitkomt, moet de coalitie rondmaken. De partijen bezitten dan 13 van de 25 zetels; een minimale meerderheid.

‘Niet in relaties geïnvesteerd’

In het rapport van de informateur staat te lezen dat de VCP de afgelopen jaren ‘niet in de relaties heeft geïnvesteerd’ en dat het daarom ‘ingewikkeld is om onderdeel uit te maken van de nieuwe coalitie’.
De partij draagt ‘een verleden mee’, mede omdat de VCP zich ‘in het verleden beleidsmatig heeft afgezet en zelfs tegen begrotingen heeft gestemd’.

‘Een dooddoener’

De woorden schieten bij Modderman in het verkeerde keelgat. ‘Ja, hallo! Wij zijn een oppositiepartij. Dan bekijk je de plannen heel anders. Zij hoeven dan toch niet te verwachten dat wij overal mee instemmen? Ik vind het maar een dooddoener.’
Volgens de communist is zijn partij betrouwbaar. ‘Wij waren best bereid om mee te praten over een aantal dingen die met bezuinigingen te maken hebben, daar kom je natuurlijk ook niet onderuit. Als je mee wilt doen, moet er water bij de wijn. Maar de wijn moet geen water worden.’
Hij blijft er nuchter onder: ‘Ach, het zij zo. Wat moet ik anders? Wij gaan echt niet in ons kantoortje zitten janken, hoor. Haha.’

Bijzondere politieke periode

Oldambt komt uit een roerige politieke periode. Eerst viel het college, omdat de SP zich niet meer kon vinden in de voorliggende bezuinigingen. De overgebleven partijen wilden Gemeentebelangen aan boord trekken, om te komen tot een nieuwe coalitie.
Dat proces zat in de eindfase, toen PvdA’er Geert Kluiter uit de partij stapte en voor zichzelf begon. De kans op een nieuwe meerderheid was daarmee opnieuw verkeken. Uiteindelijk besloten zeven van de elf partijen om samen te werken. Zij noemden het samenwerkingsverband Halte 7, of H7.