Ben Feringa, de 'Louis van Gaal van de wetenschap', maakt tour langs basisscholen

Ben Feringa vertelt honderduit over z'n vak aan de leerlingen van
Ben Feringa vertelt honderduit over z'n vak aan de leerlingen van © Remco in 't Hof/RTV Noord
Hoe krijg je leerlingen van basisscholen nieuwsgierig en leergierig? Stuur er een Nobelprijswinnaar op af. Gronings eigen winnaar Ben Feringa gaf maandag les op obs Futura in Scheemda, de eerste van een reeks scholen waar hij met leerlingen in gesprek gaat over onder meer wetenschap, ontdekkingen doen en de Nobelprijs.
'Je kunt het werk dat ik doe vergelijken met wat Louis van Gaal doet met het Nederlands elftal,' zegt Feringa tegen de leerlingen van Futura. De Nobelprijswinnaar bezoekt met een team medewerkers een aantal noordelijke basisscholen. Nieuwsgierig zijn en vragen stellen is het motto.

Talent

In de weken voor het bezoek van Feringa bereiden de scholen de dag voor met lesmateriaal ontwikkeld door de RUG Scholierenacademie. In de lessen stellen leerlingen vragen als 'Hoe ziet een wetenschapper er eigenlijk uit, hoe komt kennis tot stand, en zou ik zelf een wetenschapper kunnen zijn'?
Je moet je talent bij jezelf zien te vinden en daar kunnen leraren of een coach bij helpen
Ben Feringa
'Iedereen die hier vandaag zit heeft een talent,' zegt Feringa tijdens zijn mini-college aan de bovenbouw. 'Je moet je talent bij jezelf zien te vinden en daar kunnen leraren of een coach bij helpen.'

Moleculaire wereld

Veel leerlingen beginnen met hun oren te klapperen als Feringa zijn scheikundige stokpaardjes berijdt. Niet iedereen snapt de moleculaire wereld van de professor, maar zodra hij zijn gouden Nobelprijs-medaille tevoorschijn haalt zijn de 'ohhhs' en 'ahhhss' niet van de lucht: 'Wow ik heb die medaille even vastgehouden', zegt een trotse Thomas Noor, achteraf.
Ben Feringa op tour langs noordelijke basisscholen

Prijzengeld

Leerling Jasmijn Stek had ook een vraag voor de beroemde Groninger: 'Wat heeft hij met het prijzengeld (ongeveer 1 miljoen euro, red.) gedaan die hij bij de medaille kreeg?' Feringa vertelt dat hij een deel van het geld heeft gebruikt om een woning in Amsterdam te kopen: 'Ik heb drie studerende dochters, die daar kunnen wonen en wij zijn daarom ook vaak in Amsterdam. Op deze manier deelt de hele familie mee in de prijs, en dat hebben zij ook dubbel en dwars verdiend,' zegt Feringa.
Na de aftrap van de scholentour bij obs Futura volgen het Ubbo Emmius Stadskanaal (9 mei), obs Het Vogelnest in Heerenveen en Plein Joure in Joure (3 juni).