Gevluchte Oekraïners moeten plotseling vertrekken uit Warffum

Warfheem in Warffum
Warfheem in Warffum © Opvanglocatie Warfheem in Warffum
De 69 gevluchte Oekraïners die opgevangen worden in Warfheem in Warffum moeten daar weer weg. Donderdag gaan ze verhuizen naar andere opvangplekken in Kantens, Leens, Lauwersoog en Kloosterburen. Reden van de plotselinge verhuizing is dat de opvang van de Oekraïners botst met de behandeling van cliënten van de geestelijke gezondheidsinstelling ExceptumZorg die in hetzelfde gebouw zit.
'Deze groep mensen met een psychische stoornis werd de laatste weken groter en de gemeente Hogeland vond het niet langer verantwoord om de Oekraïners die soms ook getraumatiseerd zijn naast elkaar op te vangen. De gezondheidsinstelling is de huurder van het pand. Daarom hebben wij ervoor gekozen de Oekraïners te verhuizen', legt woordvoerder Annemarie Veenhuis van gemeente Het Hogeland uit.

Verspreid door de gemeente

De vluchtelingen worden nu verspreid door de gemeente in Kantens, Lauwersoog, Kloosterburen en Leens. Ze krijgen daar een eigen appartement, woning of vakantiewoning. Ze krijgen daar in tegenstelling tot Warfheem een geheel eigen plek.
De plotselinge verhuizing veroorzaakte de nodige beroering onder een deel van de gevluchte Oekraïners. 'Sommigen vonden het fijn om een eigen plek te krijgen, voor anderen was het erg moeilijk omdat ze na alle ellende nu net een beetje geaard waren in Warffum', aldus Veenhuis.

Ook rauw op het dak bij buddy's

Maandagmiddag werden de Oekraïners en een groot aantal vrijwilligers en buddy's van de groep vluchtelingen op de hoogte gebracht. Ook bij de laatste groep viel het besluit van de gemeente rauw op hun dak.