Politiek Pekela heeft coalitie nog niet rond: ‘Dan duurt het maar een maandje langer’

Lex Kupers
Lex Kupers © RTV Noord
Het blijft in politiek Pekela nog even wachten op witte rook. De huidige drie coalitiepartijen willen graag met elkaar verder, maar weten nog niet precies hoe. Het is bijvoorbeeld de vraag hoe de verdeling en betaling van de wethouders vorm krijgt.
Lex Kupers, voorman van de grootste partij Samen voor Pekela, neemt daar dan ook graag zijn tijd voor. ‘Dan duurt de coalitievorming maar een maandje of anderhalf langer.’

Hobbels

De afgelopen vier jaar bestond de coalitie uit de SP, Samen voor Pekela en de PvdA. Grote kans dat dat ook geldt voor de jaren die in het verschiet liggen. Al vraagt Kupers zich wel af of dat de meest handige zet is.
De drie partijen bezitten namelijk acht van de vijftien zetels, een minimale meerderheid. Kupers: ‘Die meerderheid is wel heel erg smal. Vanavond gaan wij met elkaar om de tafel en stellen we onszelf de vraag: Gaan wij zo verder?’
Het kan zijn dat de drie partijen nog een andere partij aan de coalitie willen toevoegen. Het voordeel is dat je meer zekerheid inbouwt, het nadeel zijn de financiën. Partijen die deelnemen aan de coalitie, willen vaak ook een eigen wethouder leveren. En daar lopen de partijen tegen het volgende probleem aan.

Bezuinigingen

Op dit moment telt Pekela drie wethouders. Elke wethouder staat voor ongeveer een ton per jaar op papier. Maar ook Pekela heeft, net zoals bijna elke andere gemeente, financieel slechte jaren achter de rug. Daarom is afgesproken dat Pekela de komende jaren nog maximaal twee wethouders levert.
En dat is een dingetje met in elk geval drie deelnemende partijen. De drie wethouders zouden bijvoorbeeld ieder voor 0,7 FTE op papier kunnen staan. Handig voor de uitbetaling, niet voor de wethouders.
Hennie Hemmes (SP) en Jaap van Mannekes (Samen voor Pekela) hebben dat in het verleden geprobeerd, maar zij gaven eerder al aan dat dat geen doen is. Er wordt namelijk altijd op je gerekend; een vaste dag in de week vrij zijn, zit er eigenlijk niet in.

Zoektocht

Ook Kupers ziet dat niet zitten. ‘Nee, dat heeft niet mijn voorkeur. Het is een puzzel, daarom nemen wij daar ook echt onze tijd voor. Ik heb wel een idee over hoe wij dit kunnen oplossen, maar die ga ik nu nog niet delen.’
Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer Pekela de coalitie rond heeft.