Winschoten gaat honderd asielzoekers opvangen om Ter Apel te ontlasten

De gemeente Oldambt gaat honderd vluchtelingen opvangen in een leegstaand pand van Lentis aan de Stikkerlaan in Winschoten. Het gaat dus niet om Oekraïense vluchtelingen, maar asielzoekers uit andere landen. Maximaal de helft van de mensen die in Winschoten wordt opgevangen, bestaat uit alleenstaande minderjarigen.
Het aantal van honderd vluchtelingen kan uiteindelijk worden uitgebreid naar 180 als alles, zo schrijft de gemeente, 'rustig en goed verloopt'.
'Schrijnende situaties in Ter Apel'
Met het besluit komt de gemeente tegemoet aan de grote vraag naar meer opvangplekken voor asielzoekers uit het aanmeldcentrum Ter Apel. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema: ‘We zien hoe groot de druk op de opvang is. Dit leidt tot noodopvanglocaties met amper tot geen privacy. Ook sluiten noodopvanglocaties op andere plaatsen weer. En dat leidt weer tot overbezetting in Ter Apel. Dat levert zulke schrijnende situaties op voor mensen die net gevlucht zijn uit een hele onveilige situatie. Dat moeten we niet willen.’

Burgemeester Schuiling van Groningen, die ook voorzitter is van de Groningse Veiligheidsregio, trok de afgelopen tijd meerdere keren aan de bel over de situatie in Ter Apel. Daar worden veel meer vluchtelingen opgevangen dan de bedoeling is. Dat leidt tot schrijnende omstandigheden.
De gemeente Oldambt biedt al onderdak aan 130 Oekraïense vluchtelingen. Daar komen deze, in eerste instantie honderd plekken dus bij. Sikkema: 'De 130 plekken die we al bieden zijn geen oplossing voor de andere vluchtelingen en daarom bieden we ook plek aan hen.’
Pand voor maximaal twee jaar gehuurd
Het pand is volgens de gemeente ‘uitermate geschikt’. Het bevat namelijk al slaap- en activiteitenruimtes die oorspronkelijk bedoeld waren voor cliënten van Lentis.
Sikkema: ‘De noodopvang wordt nu ingericht voor honderd vluchtelingen, waarvan maximaal 50 alleenstaande minderjarigen zijn. Het COA heeft met Lentis gesproken over een maximale huurperiode van 2 jaar.’
De gemeente gaat op korte termijn direct omwonenden, verenigingen, ondernemers en de gemeenteraad bijpraten over het besluit.