OM eist jeugddetentie en -tbs voor afpersing tiener met nepwapen

De rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen
De rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen © ANP
Voor het afpersen van een tiener en verboden wapenbezit is tegen een 18-jarige jongen uit Groningen 263 dagen jeugddetentie en -tbs geëist. Dit gebeurde vorig jaar in augustus tijdens een autorit, waarbij de tiener een pistool op zich kreeg gericht. Hij betaalde zestien euro en mocht weer uitstappen.
Het slachtoffer ging na het incident direct naar de politie en deed zijn verhaal. Hij gaf een beschrijving van zijn afperser en wist ook het kenteken te noemen van de auto waarin hij zat.
De jongen was met een vriend op de fiets naar een cafetaria gegaan. Daar stopte een auto met vier jongemannen, onder wie de verdachte. De bestuurder had financieel nog een appeltje te schillen met de jongen op de fiets. De bijrijder, de verdachte, stapte uit en dwong hem in te stappen. In de auto trok hij een (nep)pistool onder zijn stoel vandaan. Hij zou het daarna op de tiener hebben gericht.

Kerkhof

De autorit ging naar een parkeerplaats bij een kerkhof. Daar kreeg het slachtoffer te horen dat het beter was om zijn schuld te betalen. Uiteindelijk gaf hij zestien euro en werd hij teruggebracht naar de plek waar hij zijn fiets had gestald.
De verdachte vond het allemaal erg meevallen, zei hij tegen de rechter. De jongen was niet gedwongen in te stappen, hij stapte zelf in. Ook richtte hij naar eigen zeggen geen wapen op het slachtoffer, maar toonde dat alleen maar. De agenten vonden in november 2020 al eens een gaspistool bij de Stadjer. Daarvoor stond hij nu ook terecht.

Niets gehoord of gezien

De bestuurder van de auto moet later voor zijn rol voor de rechter verschijnen. De twee andere passagiers, die achterin de auto zaten zeiden tegen de politie dat ze niets hebben gezien of gehoord. ‘Merkwaardig’, zei de rechter, ‘er werd volgens de aangever flink geschreeuwd in de auto en met een wapen gezwaaid’.
De 18-jarige Stadjer heeft een strafblad. Bij hem spelen stoornissen en cannabisgebruik een rol, waardoor de feiten hem volgens de officier van justitie in verminderde mate kunnen worden aangerekend.

Extra rapport

De problemen die bij de jonge verdachte spelen zijn volgens de aanklaagster dermate ernstig dat een langdurige en intensieve behandeling noodzakelijk is om de Stadjer in de toekomst op het rechte pad te houden.
Zijn advocate pleitte voor een voorwaardelijke tbs-maatregel. Voor het opstellen van de voorwaarden is een extra rapport nodig. Ze vroeg de zaak uit te stellen en dat rapport op te laten maken. De rechtbank neemt twee weken de tijd om hierover na te denken.