Groningen telde vorig jaar iets minder verkeersdoden dan in 2020

Hulpdiensten bij een auto die op de zijkant is beland na een ongeval
Hulpdiensten bij een auto die op de zijkant is beland na een ongeval © Venema Media
21 Groningers kwamen vorig jaar om het leven in het verkeer. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Het gaat om zes personen minder dan het jaar ervoor.
Van deze 21 slachtoffers zijn er vijf fietsers en tien automobilisten of hun bijrijders geweest die om het leven kwamen. In heel Nederland stierven vorig jaar 582 verkeersdeelnemers. Een jaar eerder waren het er 610.

Stabiele trend

Sinds 2010 laat het aantal verkeersdoden in een jaar een vrij stabiele trend zien. In Groningen zijn de jaarlijkse schommelingen verhoudingsgewijs groter. Dat komt doordat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers klein is ten opzichte van het aantal verkeersslachtoffers in heel Nederland.
Lees verder onder de grafiek

In verhouding meer fietsdoden

Het grootste deel van de verkeersdoden bestaat uit fietsers en inzittenden van auto's. Van de 582 landelijke verkeersdoden ging het om 207 fietsers. Onder de fietsdoden waren tachtig e-bikers.
Het valt het CBS op dat de jaarlijkse ontwikkeling van verkeersdoden onder fietsers en auto's de afgelopen tijd verschillend is. Het aantal overleden automobilisten in de loop der jaren is drastisch gedaald. In 2021 ging het om 175, het laagste aantal in de laatste twee decennia.
Bij fietsers ligt dat anders. Daar is al jaren sprake van een zekere stabiliteit. Wel is het zo dat sinds 2020 het aantal fietsdoden bijna twintig procent hoger is dan het aantal overleden automobilisten. Dat is in de voorbije decennia niet eerder zo geweest.

Lees ook: