Provincie maakt miljoen euro vrij voor musea

Het Veenkoloniaal Museum in Veendam
Het Veenkoloniaal Museum in Veendam © Google Streetview
De provincie Groningen steekt de komende drie jaar in totaal één miljoen euro in de Groninger musea. Zij kunnen dat geld gebruiken voor het upgraden van collecties op het gebied van taal en cultuur. Ook kunnen zij een vernieuwingsslag doorvoeren.
Het geld wordt vrijgemaakt, nadat musea in onze provincie constateren dat zij moeite hebben het oude publiek aan zich te binden. Gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD) hoopt dat het geld een steuntje in de rug is.
‘Musea hebben daar soms moeite mee, ze zijn twee jaar lang zoekende geweest en het is nu een goed moment om te kijken hoe ze op een moderne manier publiek kunnen trekken’, zegt Wulfse. Musea kunnen uit de pot een aanvraag doen om te onderzoeken hoe ze kunnen moderniseren.

Meer publiek gewenst

De provincie neemt dit besluit om musea meer armslag te geven om hun collecties te herinrichten en aan promotie te doen om het publiek weer aan zich te binden. Naast deze mogelijkheid is het geld vooral bedoeld voor het upgraden van collecties. Een groot deel van het geld, zo’n 500.000 euro, is bedoeld voor dit jaar. Musea kunnen voor maximaal 125.000 euro een aanvraag doen.