CDA Westerkwartier niet in nieuwe coalitie (update)

Het CDA en wethouder Hielke Westra keren niet terug gemeentebestuur Westerkwartier
Het CDA en wethouder Hielke Westra keren niet terug gemeentebestuur Westerkwartier © Gemeente Westerkwartier
Het CDA in Westerkwartier zal niet deelnemen aan een nieuwe coalitie. De partij heeft dat aan informateur Marcel Thijsen laten weten. Het CDA verloor bij de verkiezingen twee zetels en kiest ervoor de komende vier jaar oppositiepartij te zijn.
Met deze keuze komt er ook een eind aan het wethouderschap van Hielke Westra. Ook binnen de huidige CDA-fractie in Westerkwartier verandert het een en ander. Reinette Gjaltema wordt fractievoorzitter, zij volgt Geertje Veenstra op. Veenstra was de afgelopen drie jaar fractievoorzitter en was lijsttrekker bij de voor de partij dramatisch verlopen gemeenteraadsverkiezingen.

'Het doet best even pijn'

Westra zegt volledig achter de keuze van de partij te staan, al vindt hij het wel zuur. 'Voor mij betekent dit een pas op de plaats, ik ga ervan uit dat ik niet kan terugkeren als wethouder. Ik baal er wel van dat we het werk dat in de steigers is gezet niet kunnen afronden. Maar dit hoort erbij, dat weet je van tevoren. Al doet het best even pijn.'

Teleurstellende uitslag

In een verklaring schrijven de christendemocraten 'dat de fractie en het bestuur na de zeer teleurstellende verkiezingsuitslag kiezen voor een constructieve rol in de oppositie.'
In de verklaring staat verder dat de partij 'de verkiezingsnederlaag als een opdracht aan zichzelf ziet om vanuit de oppositie te werken aan het dichten van de kloof tussen inwoners en de overheid. De fractie voelt zich daarin gesteund door de 3.172 inwoners die hun stem uitbrachten op het CDA'.

Aardverschuiving

Het afzien van deelname aan het gemeentebestuur in Westerkwartier is een aardverschuiving. Traditioneel is het CDA een grote partij, die vele jaren deel uitmaakte van de verschillende gemeentebesturen in de gemeenten waaruit Westerkwartier is ontstaan.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Hielke Westra