OM: inzet criminele burgerinfiltrant bij speedsmokkel A7 was volgens het boekje

Met de smokkel was veel geld gemoeid
Met de smokkel was veel geld gemoeid © Foto-Openbaar-Ministerie-Noord-Nederland
Het Openbaar Ministerie (OM) benadrukt dat de inzet van de criminele burgerinfiltrant om een Friese drugsbende te ontmaskeren, correct is verlopen. Het netwerk werd uiteindelijk op de A7 bij Bad Nieuweschans opgerold.
Het OM kwam woensdag in de rechtbank in Leeuwarden, na meer dan tien zittingsdagen, met een toelichting op de mol met codenaam A-4110. De twintig verdachten plaatsen vraagtekens bij de inzet van die mol.

Hells Angels en Red Devils

Een criminele burgerinfiltrant is een burger die met toestemming van de politie criminele activiteiten verricht. Het OM vermoedde dat de Hells Angels en supportclub Red Devils zich bezighielden met internationale handel in harddrugs. Volgens het OM was het 'bijzonder lastig' om met andere opsporingsmiddelen zicht op de motorclubs te krijgen. Zo gebruikten ze versleutelde berichten, aldus het OM.
Er deed zich volgens het OM een kans voor toen Justin S. uit Stiens, lid van de Red Devils, op 3 januari 2018 in Leeuwarden A-4110 aansprak op straat. De twee kenden elkaar van vroeger. A-4110 was jarenlang actief in het criminele circuit, maar inmiddels inzetbaar door de politie. S. vroeg aan A-4110 'of hij nog wat doet'. De twee hielden contact over leveringen van cocaïne, speed en xtc.

Sinds IRT-affaire verboden

De inzet van de criminele burgerinfiltrant was sinds de IRT-affaire verboden. Daarbij werden onder leiding van de politie drugstransporten doorgelaten om de top van drugsbendes te ontmaskeren. Na grote politieke ophef werden de opsporingsbevoegdheden aangepast. Bij de Friese zaak is er, zover bekend, voor het eerst sinds het opheffen van het verbod in 2014 weer gebruik van gemaakt.
Het strafrechtelijke onderzoek 'Vidar' startte volgens het OM pas eind mei 2018 omdat de inzet van A-4410 zorgvuldig voorbereid moest worden. Dat A-4110 in de tussentijd contact had met S. was op diens eigen initiatief, stelt het OM.
De advocaten beweren dat A-4110 toen al instructies kreeg en dus niet volgens de regels is ingezet. 'Volstrekt ongefundeerd', aldus de officier van justitie. Ook de ontmoeting met S. op 3 januari 2018 was 'spontaan'.

Meerdere pseudo-drugsaankopen

A-4110 verrichtte meerdere pseudo-drugsaankopen en introduceerde politie-infiltranten. Bestaande en geplande drugslijnen naar Australië, Finland, Denemarken, Noorwegen en Ierland kwamen inbeeld. A-4110 was eerst infiltrant en van maart 2019 tot maart 2020 criminele burgerinfiltrant.
Op 2 maart 2020 onderschepte de politie op de A7 bij Bad Nieuwschans een transport van 86 pakketten speed richting Finland. Twintig personen tussen de 25 en 73 jaar oud, waaronder leden van de Hells Angels en de Red Devils, worden verdacht van drugshandel, witwassen, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie.