Geen deelscooters meer in Beijum en Lewenborg: 'Juist daar vervangen ze autoritten'

E-scooter van het verhuurbedrijf Felyx
E-scooter van het verhuurbedrijf Felyx © Cunera van Selm/RTV Noord
Als je met een deelscooter wilt, kan dat niet meer van of naar de stadswijken Beijum en Lewenborg. Deelscooteraanbieder Check reed er al nooit, concurrent Felyx heeft haar groene scooters er onlangs weggehaald. Het stoort de Partij voor de Dieren, en ook de wethouder baalt ervan.
'We vinden dit niet fijn', zegt GroenLinks-wethouder Philip Broeksma. Hij werd door Wesley Pechler (Partij voor de Dieren) op het ontbreken van de scooters gewezen. 'Ook in Beijum en Lewenborg zouden de scooters moeten staan.'

Vervanging voor auto

De deelscooters zijn in Groningen onder andere welkom omdat gebruikers er hun auto door zouden laten staan. 'Juist in wijken als Beijum en Lewenborg heb je de potentie dat elektrische deelscooters de auto vervangen', erkent Broeksma.
'Daarom hebben we in de vergunningseisen voor andere gebieden geëist dat gebruikers hun deelscooter daar neer kunnen zetten', zegt Broeksma. 'Het gaat bijvoorbeeld om Haren, Ten Boer en Meerstad. We hadden Beijum en Lewenborg daar achteraf gezien ook in moeten noemen.'

Stilstaande scooters

Deelscooteraanbieder Felyx geeft bij OOG TV aan dat mensen wel naar de beide wijken toe rijden, maar de scooters niet terugkeren naar andere plekken in de stad. Daardoor zouden scooters soms dagenlang stilstaan, wat de aanbieder weinig oplevert en bovendien overlast veroorzaakt.
Wethouder Broeksma geeft aan in gesprek te willen met Check en Felyx. Eind dit jaar praat de gemeenteraad over de toekomst van de deelscooters in Groningen. Mogelijk worden Beijum en Lewenborg in de nieuwe vergunning, die vanaf 1 mei 2023 loopt, wel meegenomen als vereist verzorgingsgebied.