Leens zet zich in voor Oekraïense vluchtelingen uit opvang Warffum: 'We geven ze een warm welkom'

Vrijwilliger Hieltje van Dijk maakt een van de woningen schoon
Vrijwilliger Hieltje van Dijk maakt een van de woningen schoon © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
In Leens wordt door Dorpsbelangen, in samenwerking met vrijwilligers, druk gewerkt om vijf woningen voor Oekraïense vluchtelingen klaar te maken. Die moeten weg uit de opvang in Warfheem in Warffum.
Reden van de plotselinge verhuizing is dat de opvang van de Oekraïners volgens de gemeente Het Hogeland botst met de behandeling van cliënten van een geestelijke gezondheidsinstelling, die in hetzelfde gebouw zit. Morgen gaan de vluchtelingen verhuizen naar andere opvangplekken in Kantens, Lauwersoog en Kloosterburen, en dus Leens.
Thea Kloosterman in één van de woningen die bestemd is voor Oekraïense vluchtelingen
Thea Kloosterman in één van de woningen die bestemd is voor Oekraïense vluchtelingen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'We gaan ze hier een warm welkom geven', zegt Thea Kloosterman, bestuurslid van Dorpsbelangen Leens. Dorpsbelangen is vrijdag gevraagd door de gemeente om daar leegstaande eengezinswoningen in te richten en schoon te maken.

'Het moet wel fijn wonen zijn'

'Dit weekend hebben we op Facebook een oproep geplaatst met spullen die we nodig hadden. Daarna liep het storm en niet alleen uit Leens kwamen mensen ons helpen, ook uit de omliggende dorpen hielp men mee. Er waren zelfs mensen bij die nieuwe spullen gingen kopen, dat is echt hartstikke fijn', vertelt Kloosterman.
Het resultaat is dat er nu vijf ingerichte woningen zijn. 'We hebben goed gekeken of de spullen bruikbaar zijn. Het moet hier wel fijn wonen zijn voor de vluchtelingen', zegt vrijwilligster Hieltje van Dijk. Zij is vanuit de twee kerken in het dorp betrokken bij de hulpactie. 'Twee weken geleden hebben we ook al een Oekraïens gezin geholpen aan een woning. Die familie was zo dankbaar dat ze ook hebben geholpen met het inrichten van deze woningen.'
Vrijwilligers richten in Leens eengezinswoningen in voor Oekraïense vluchtelingen

'Gaat je aan het hart'

'Dat er zoveel mensen geholpen hebben is fantastisch. Iedereen kent de beelden van tv en dat gaat je aan het hart. Persoonlijk help ik mee omdat ik, nu bijna dertig jaar geleden, ben uitgezonden naar Bosnië. Toen mochten we niks doen voor de mensen daar. Dat was een machteloos gevoel en dat wat ik daar niet heb kunnen doen, kan ik nu wel doen. Dat gevoel hebben meer veteranen.'
Van Dijk heeft ook zo haar reden om mee te helpen. 'Iemand uit het dorp zei tegen mij: op deze manier kan ik handen en voeten geven aan mijn geloof. Zo sta ik er ook in.' Naast omwonenden hebben ook bedrijven spullen gedoneerd.
Donderdag gaan de Oekraïense vluchtelingen verhuizen vanuit Warffum naar de andere opvangplekken in de gemeente.